El seguiment que es va dur a terme sobre Abdelbaki Es Satty, presumpte cervell dels atemptats a Barcelona i Cambrils, al centre penitenciari de Castelló -on complia condemna per tràfic de drogues- es confirma ara amb una nota interna de presons una setmana després que Levante-EMV,del mateix grup editorial que Regió7, informés en exclusiva que l'imam de Ripoll havia estat investigat pel seu suposat «caràcter radical salafista».

El pres figurava als fitxers FIES, concretament al grup C, on s'inclou els presos susceptibles de radicalització. Pel seu bon comportament durant els dos anys que va passar entre reixes i l'absència d'indicis clars de salafisme radical, el seguiment va quedar en no-res i, un cop va sortir de la presó, no va ser sotmès a vigilància.

Previsiblement, Es Satty ja havia estat investigat el 2005 pels serveis d'informació per la seva presumpta vinculació amb grups integrats a Al-Qaeda, i un jutge va ordenar la intervenció de les seves comunicacions. Tot i així, el ministre d'Interior manté que no els constava com una persona radical i que mai no havia estat al FIES. Així mateix, el presumpte cap de la cèl·lula que va perpetrar els atemptats a Catalunya no tan sols acumulava una condemna de 4 anys a presó per tràfic de drogues, sinó que tenia una sentència prèvia, del 2003, segons la qual va ser declarat culpable d'intentar introduir il·legalment un ciutadà que viatjava amb passaport falsificat, fets pels quals va ser condemnat a una pena de mig any de presó.

La sentència conclou que l'imam, mort en l'explosió d'Alcanar, va ser responsable d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, i el va condemnar a una multa de 1.080 euros. El presumpte adoctrinador de la cèl·lula gihadista que va deixar 16 víctimes mortals no disposava d'antecedents en el moment dels fets, que van tenir lloc al port de Ceuta a final del novembre del 2002. Es Satty viatjava amb un Ford Scorpio quan les forces i cossos de seguretat de l'Estat el van sorprendre intentant introduir un immigrant marroquí, en direcció a Algesires. La sentència condemnatòria se suma a la dictada pel mateix jutjat penal 2 de Ceuta del 2011 en què se'l va condemnar a 4 anys de presó per haver viatjat amb 121 quilos d'haixix a l'interior del seu vehicle.

L'imam de Ripoll va ser sorprès el dia d'Any Nou del 2010 també al port de Ceuta quan viatjava, procedent del Marroc, acompanyat de tres germans marroquins amb residència a Cambrils que van resultar absolts dels fets.

No va recórrer les condemnes

En una primera declaració davant el jutge, va dir que havia portat la droga sota amenaces, que l'havien enviat al Marroc a buscar-la i que, si no ho feia, els matarien a ell i a la família. Tot i així, al judici va atribuir tot aquest testimoni a una mala traducció de l'intèrpret, i va confessar que ell duia la droga. Encara que van ser condemnatòries, el presumpte cervell de la cèl·lula gihadista no va recórrer cap de les dues resolucions. Després que s'ordenés la seva expulsió del país, el titular del jutjat contenciós administratiu 2 de Castelló va revocar el 2015 l'ordre d'expulsió perquè va considerar que, com que era resident de llarga duració, «havia demostrat el seu evident arrelament laboral i esforços per integrar-se a Espanya».