La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va assegurar que la mesa del Parlament admetrà a tràmit la llei del referèndum i la llei de transitorietat «properament». En una entrevista a Catalunya Ràdio, va explicar que s'està treballant per fer-ho «de la millor manera possible» per preservar la llibertat dels grups i la sobirania de la cambra. I va avisar que no es permetrà que la censura entri al Parlament. «No ho hem fet mai i no ho farem ara», va reblar, per després afegir que es complirà el reglament del Parlament. Després que la vicepresidenta espa-nyola, Soraya Sáenz de Santamaría, digués que tenen preparats els recursos sigui quina sigui la fórmula que s'acabi utilitzant, Forcadell li va replicar que «s'equivoca» si es pensa que amb recursos aturarà l'1-O.

Forcadell va argumentar que no s'està vivint una «situació normal» i que s'ha de preservar la llibertat d'expressió dels grups parlamentaris i la sobirania del Parlament. «Estem treballant perquè els grups es puguin expressar i puguem preservar el dret a iniciativa. Se'n parlarà properament a la mesa», va afirmar, sense voler entrar en més detalls sobre quina serà la fórmula escollida per aprovar la llei del referèndum i la llei de transitorietat. Forcadell tampoc va voler pronunciar-se sobre el calendari d'aprovació de les lleis i ho va deixar en mans dels grups parlamentaris.

Preguntada per si està disposada a ser investigada en una tercera causa judicial per haver permès el debat i votació de les lleis de desconnexió, va admetre que anar als tribunals no li agrada a ningú però que si és el preu que ha de pagar per defensar la sobirania del Parlament, el pagarà. Forcadell es va preguntar si en un país democràtic es jutgen intencions i va concloure que s'està en un moment d'una «absoluta anormalitat democràtica». «No es permetrà que la censura entri al Parlament, no podem permetre que ens diguin de què pot parlar. En un parlament democràtic els únics límits són els drets humans», va defensar Forcadell, per després argumentar que si s'obre la porta a la censura deixarien de fer la funció per a la qual han estat escollits.

En referència a si hi ha la possibilitat que se la inhabiliti juntament amb altres membres de la mesa, una situació que deixaria la presidència del Parlament en mans del diputat de Cs i membre de la mesa, José María Espejo-Saavedra, Forcadell veu «impossible» que això passi i va considerar que seria «realment un frau» i un «afrontament democràtic molt gros». Va recordar que els ciutadans escullen els seus diputats i que són els diputats qui elegeixen els membres de la mesa.

Forcadell va avisar el govern espanyol que amb recursos judicials no podrà aturar l'1-O i va opinar que l'Estat no aplicarà l'article 155 de la Constitució que permet la suspensió de l'autonomia. «Crec que intentaran evitar-ho de totes les maneres, però no ho podran evitar. No hi ha prou força per evitar la voluntat de tanta gent de votar l'1 d'octubre», va defensar.

Forcadell va manifestar que no està espantada, sinó contenta, perquè està convençuda que els catalans votaran el dia 1 d'octubre. I va augurar que hi haurà «moltíssima més gent» que anirà a votar que el 9-N tenint en compte que ara, a diferència del 2014, «ens hi juguem el futur polític de Catalunya». En aquest sentit, va recordar que el 9-N era un procés participatiu i que tothom sabia que després del resultat «no passaria absolutament res».

Compromís amb l' 1-O

El President català, Carles Puigdemont, va qualificar des de Dinamarca de poc realista creure que el recurs del govern central contra la llei del referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya podrà impedir que se celebri la consulta. «Pensar que a trenta dies del referèndum, un procés que està en marxa des de fa sis anys, amb aquesta contundència, solidesa, solvència, transversalitat i aquesta voluntat, s'aturarà, no sé com qualificar-ho, però realista no ho és», va dir.

Puigdemont, que dimecres va inaugurar a Copenhaguen la nova delegació de la Generalitat als països nòrdics, va fer aquestes declaracions als mitjans després de reunir-se al Parlament danès amb representants de vuit partits, incloses dues de les tres forces de la coalició de govern.

El referèndum se celebrarà perquè el Parlament català aprovarà una llei «que el legitima», respon a un compromís de la cambra i «al desig de la majoria dels catalans», va sostenir el President, acompanyat pel conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

Per la seva banda, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va constatar en una entrevista a Ràdio Euskadi que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, «està fent de presidenta de facto del Tribunal Constitucional perquè li diu quan i com es reunirà». «Si el TC volgués mantenir en tot aquest tema una mica de prestigi hauria de sortir a dir a la vicepresidenta que ells actuaran quan considerin, el dia i en el moment processal que considerin», va afegir en roda de premsa al Parlament, on va aprofitar per qualificar la independència de l'alt tribunal «d'indescriptible».