El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha advertit aquest divendres que la limitació dels mandats presidencials que demana Cs implicaria una reforma constitucional i no té sentit en un govern elegit per una majoria parlamentària com l´espanyol. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, De Vigo ha assegurat que el seu executiu està disposat a "parlar, debatre i buscar una solució" per impulsar la mesura que està inclosa a l´acord d´investidura entre el PP i Cs, però "cal veure exactament que volem reformar i com ho fem". En tot cas ha apuntat que la limitació de mandats és pròpia de règims presidencialistes i aplicar-la a l´Estat implicaria limitar la possibilitat que els partits presentin els seus candidats.

El govern espanyol respon d´aquesta manera a la iniciativa del líder de Cs, Albert Rivera, que durant la compareixença de Rajoy per Gürtel al Congrés que va anunciar que la seva formació presentarà el pròxim dilluns una iniciativa per limitar a dos els mandats presidencials.

Méndez de Vigo ha expressat l´escepticisme del seu executiu respecte a la idoneïtat de la mesura, que és "pròpia de règims presidencialistes" on el president és elegit directament pels ciutadans, però no de règims parlamentaris com l´espanyol, on els ciutadans elegeixen els diputats, i aquests el president. "És molt diferent", ha dit.

A més, ha assegurat que el seu partit veu "complicat" l´encaix constitucional de la mesura, que reclamaria -segons ha apuntat- una reforma de la Constitució. "La llei del govern no pot alterar el que diu l´article 99 de la Constitució", ha afirmat abans de denunciar el que seria una discriminació respecte a alcaldes i presidents autonòmics, que podrien continuar repetint mandat.

En tot cas ha advertit que la mesura no es podria aplicar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "en cap cas", perquè no es pot aplicar amb caràcter retroactiu.