El portaveu del govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va manifestar ahir que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, «haurà d'explicar» per què en el seu moment va negar que els Mossos d'Esquadra haguessin rebut un avís de la CIA en què s'alertava de possibles plans d'Estat Islàmic per atemptar a Catalunya.

Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va eludir davant diverses preguntes relatives a aquell avís, que també va arribar a les Forces de Seguretat de l'Estat i al CNI, pronunciar-se sobre «operatives». No obstant això, va opinar que Puigdemont haurà d'aclarir per què inicialment va negar l'existència de l'avís de la CIA i, davant una nova publicació periodística sobre el document, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, va admetre que havia arribat una comunicació de «molt baixa credibilitat».

El portaveu va fer aquestes consideracions en una intervenció en la qual va fer diverses crides a «la unitat sense fissures» de tots els demòcrates davant el terrorisme i en la qual va deixar clar que existeix cooperació entre les diferents forces de seguretat i que els únics culpables dels atemptats són els terroristes. Méndez de Vigo va ser preguntat si, en cas de ser cert, per què no es va donar fiabilitat a l'avís que els serveis secrets nord-americans van enviar al Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol, a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional sobre un possible atemptat a Espanya i si es pot rebutjar la relació entre aquell advertiment i els atemptats que s'han comès. «Quan es produeix un atemptat terrorista, cal ser cauts i prudents, i per tant el govern no farà cap declaració ni comentari sobre qüestions operatives», va dir sobre la qüestió el portaveu de l'executiu, que va recordar que hi ha un jutge que ho investiga i que a més ha decretat el secret del sumari. També va indicar que «les qüestions tècniques es diluciden a la comissió d'experts creada amb aquesta finalitat, i les polítiques també tenen un marc per fer-ho, el pacte antigihadista».

Va ser preguntat sobre quina opinió li mereix el fet que la Generalitat responsabilitzés l'Estat de no donar credibilitat a aquest avís i que consideri que hi ha una campanya de desprestigi dels Mossos i que estigui criticant els mitjans de comunicació. «No hem de perdre mai la perspectiva que els únics culpables dels atemptats són els terroristes, ningú més n'és responsable, i les Forces de Seguretat de l'Estat -totes- treballen intensament i amb eficàcia en la prevenció d'atemptats terroristes», va recalcar.

Reaccions

El sindicat dels Mossos d'Esquadra va denunciar ahir el «debat estèril» sobre l'actuació policial que s'ha generat després dels atemptats a Catalunya i van insistir que no hi ha cap «famós» informe d'avís sobre els atacs del 17 d'agost per part de la CIA. En aquest comunicat, els Mossos critiquen el debat que «està rebent» el cos policial a través de la premsa i les xarxes socials, que té l'objectiu de «tirar per terra una gran actuació reconeguda internacionalment», i lamenten que «la paraula de la policia no valgui res».

Per la seva banda, el portaveu i conseller de la Presidència de la Generalitat, Jordi Turull, va defensar ahir que els dies dels atemptats la coordinació entre policies i governs «va funcionar molt bé», de manera que ara els catalans estan «perplexos» i «no entenem la campanya contra els Mossos».

En roda de premsa a Bilbao, on és de visita oficial, a Turull se li va preguntar sobre les informacions d'El Periódico respecte a l'avís rebut per la policia catalana, suposadament de la CIA, que Estat Islàmic planejava atemptar a l'estiu «específicament a la Rambla». Turull es va remetre a les explicacions donades dijous pel conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, encara que sí que va fer algunes crítiques polítiques pel que considera una campanya contra els Mossos.

«No entrarem més en aquest intent de desprestigi cap als Mossos. Vam donar totes les explicacions, i si algú vol insinuar que aquest atemptat es podia haver evitat, que ho digui, que tingui el coratge de dir-ho».