El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, va afirmar ahir que les denominades «lleis de desconnexió», la del Referèndum i la de Transitorietat Jurídica, podrien aprovar-se en el ple del parlament català que se celebrarà el dimecres i el dijous vinent.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Corominas va puntualitzar, no obstant això, que «nosaltres no estem sols en aquesta partida política, sinó que també hi ha la resta de grups polítics i escollirem el millor escenari perquè l'1 d'octubre sigui d'èxit».

Segons Corominas, per aprovar les dues lleis «el ple ordinari d'aquesta setmana és un escenari possible, segurament el més probable, però no l'únic».

Sobre l'oposició de l'estat i les decisions del Tribunal Constitucional, el president del grup parlamentari de JxS va assegurar: «Nosaltres no pararem, estem compromesos a celebrar l'1 d'octubre i la legitimitat per celebrar-ho no ens la traurà el Tribunal Constitucional».

Junts pel Sí i la CUP van registrar aquesta setmana al Parlament la Llei de Transitorietat Jurídica, la més important de les anomenades lleis de «desconnexió» i que els dos grups van pactar aprovar abans del referèndum de l'1 d'octubre. Batejada finalment com a «Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República», la futura proposició de llei entrarà en vigor únicament en cas que guanyés el sí a la independència en el referèndum.

Amb 89 articles i 3 disposicions finals, la proposició de llei es convertiria en la «norma suprema» fins a l'aprovació de la «constitució catalana» i eleccions posteriors, una «transició» que tindria un termini aproximat d'un any.

L'article 1 de la norma defineix l'estat català com a «República de dret, democràcia i social», destaca que la llei és la norma «suprema de l'ordenament jurídic català» mentre no sigui aprovada la «Constitució de la República».

Segons Corominas, la llei atorga un caràcter «vinculant» a l'eventual referèndum i proporciona un «marc jurídic clar».