El president del govern, Mariano Rajoy, va advertir ahir als independentistes catalans que no permetrà la «voladura de la Constitució» i, abans que intentin aprovar «en un dia» la llei del referèndum, els va demanar que «desconnectin de la insensatesa» i desisteixin.

Rajoy, a més, va apel·lar a la unitat de tots contra el terrorisme i a la necessària col·laboració de les forces i cossos de seguretat, sense entrar en cap moment en la polèmica sobre si hi va haver errors en la seguretat en els atemptats de Catalunya i sobre l'alerta que la CIA va remetre als Mossos d'un possible atac a la Rambla.

El cap de l'executiu va clausurar ahir al migdia a la localitat valenciana d'Alboraia la interparlamentària del PP, amb un discurs en el qual va tornar a transmetre als sobiranistes catalans que hi haurà una ferma resposta a les seves pretensions i a les seves pròximes accions.

«Ningú no liquidarà la democràcia espanyola», va dir Rajoy, que va assegurar que el govern espanyol farà «complir la llei sense aixecar la veu i sense entrar en cap enfrontament estèril com pretenen els extremistes».

Rajoy va referir-se també a la possibilitat que els independentistes intentin aprovar aquesta setmana de forma exprés les lleis per al referèndum.

«Es pretén en un dia qualificar la proposició de llei, incloure-la en l'ordre del dia, privar l'oposició del seu dret a esmenar i privar-la també del seu dret d'anar al comitè de garanties» estatutàries, va criticar Rajoy. I davant el fet que en un sol dia els independentistes pretenguin «liquidar la sobirania nacional i la Constitució», va advertir: «No ho faran, tinguin la total i absoluta certesa». L'actuació de l'executiu es farà «amb moderació i proporcionalitat, però també amb fermesa i determinació», va recalcar Rajoy, que va tornar a demanar als independentistes catalans que cessin en la seva pretensió. «A les seves mans hi ha el que pugui passar en les pròximes dates», va advertir.

El líder del PP va recordar les esbroncades durant la manifestació a Barcelona pels atemptats de Catalunya, protagonitzats per una «minoria fanatitzada que ni va parlar del terror ni va tenir record per a les víctimes» per subratllar que el govern de Catalunya sembla estar «segrestat» pels «radicals». Radicals que estan, va assenyalar, «decidits a viure en la intolerància».

D'altra banda, Rajoy va refusar entrar en la polèmica sobre l'actuació de la Generalitat davant l'alerta de la CIA d'un atemptat a la Rambla, que sí que ha rebut una resposta contundent de dirigents populars, com ara el president del PPC, Xavier García Albiol.

Abans de la clausura de la interparlamentària, Albiol va assenyalar que el conseller d'Interior català, Joaquim Forn, ha de dimitir «per mentider» si es demostra que va mentir sobre la recepció de la citada alerta. Però Rajoy no va voler entrar directament en aquest assumpte i va insistir a parlar de la lluita contra el terrorisme i a apel·lar a la unitat.