Les cinc grans associacions d'escoles concertades de Catalunya han denunciat en un vídeo la insuficiència del mòdul del concert, els diners que reben de la Generalitat per a l'educació dels seus alumnes. Així, es queixen que la Generalitat aporti per cada alumne de la concertada menys de la meitat que per cada alumne de la pública, i que això fa que les famílies hagin d'aportar la resta.

En el vídeo es veuen dos pots de vidre que es van omplint de monedes, un de la pública i un altre de la concertada, i el de la concertada es queda a menys de la meitat de l'aportació pública, la resta l'afegeixen les famílies. A continuació es veuen diversos alumnes dient que els agrada la seva escola. El vídeo es pot veure a https://www.youtube.com/watch?v=yYorQQuxG58 .

El vídeo i el comunicat estan signats per l'Agrupació Escolar Catalana, l'Associació Professional de Serveis Educatius de Catalunya, la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya, la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

En un comunicat, les patronals expliquen que el model d'escola pública i concertada "és resultat de la tradició educativa i social del país, i és l´expressió legal d´un reconeixement que vol garantir l´educació de tothom i preservar el màxim pluralisme educatiu possible". "La llibertat d'ensenyament és un dret fonamental de la construcció i organització d'una societat lliure amb una estructuració política democràtica, on la pluralitat educativa és un valor volgut i defensat majoritàriament; la llibertat d´elecció de centre respon a aquesta voluntat i cal vetllar per evitar-ne les restriccions", continuen.

Segons les entitats, la Llei d´Educació de Catalunya contempla que la Generalitat ha de dotar el sistema educatiu dels recursos econòmics "necessaris per garantir la suficiència econòmica derivada de la gratuïtat dels ensenyaments declarats gratuïts i universals" establerts en la programació educativa (art. 197.3). En conseqüència, els costos d´escolarització dels ensenyaments objecte de concert "no haurien de ser en absolut un factor que incidís de manera determinant en la decisió dels pares i mares a l´hora de triar l´escola de la seva preferència".

L´estadística del finançament i la despesa de l´ensenyament privat mostra la "desigualtat i discriminació" en aquest finançament. Segons l´informe anual 'Datos y Cifras del curso escolar 2014-2015' del Ministeri d´Educació, el cost total per alumne als centres públics és de mitjana de 6.940 euros, que l´Administració finança en la seva totalitat. En el cas d´un centre concertat, l´administració finança menys de la meitat d´aquesta xifra, restant per sota dels 2.900 euros. Per això, "el concert no garanteix la gratuïtat de l´ensenyament, i en les actuals circumstàncies es fa difícil la viabilitat d´un centre educatiu".

"Injustament, s´està fent molta demagògia en un tema tan sensible com aquest", creuen les concertades. "Només es pot parlar d´equitat en un sistema en què el finançament estigui garantit en condicions d´igualtat per a totes les famílies", asseguren, i recorden que diversos consellers d´Ensenyament de diferents formacions polítiques han afirmat públicament que l´educació als centres concertats no és gratuïta perquè la Generalitat no abona el 100% de l´escolarització, i que això significa que les famílies han d´afrontar part del cost.

Per tot això, a les escoles concertades no els agrada trobar-se en la situació d´haver de demanar ajuts als pares i mares. Segons els centres, el seu discurs "hauria de ser el de la pluralitat i el de la llibertat, sense conduir-lo a temes de costos del servei per a les famílies". "No ens trobem en absolut còmodes amb el fet que el factor econòmic esdevingui en alguns casos tan determinant a l´hora de triar escola", conclouen.