Un sacerdot català ha estat detingut a Hondures d'acord a una ordre internacional de detenció cursada pel Jutjat d'Instrucció 4 d'Amposta per un presumpte delicte d'abús i prostitució de menors.

Segons ha informat aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en aquesta causa oberta arran d'una denúncia presentada a l'abril per abusos sexuals a un menor hi ha diverses persones investigades, entre elles el sacerdot.

En el marc d'aquesta investigació, la jutge va adoptar al maig l'ordre internacional de detenció del capellà Joan A.B., que es va materialitzar el passat divendres.

L'ordre d'extradició serà signada i enviada aquest dilluns, i no hi ha termini perquè l'investigat passi a disposició del jutjat que investiga.

En un comunicat, el Bisbat de Tortosa ha explicat que el sacerdot es trobava a Hondures per un conveni de col·laboració entre aquest bisbat i el de Trujillo: "Això respon a una inquietud missionera que ell havia viscut ja en altres etapes de la seva vida sacerdotal" .

Ha assegurat que fins a la seva detenció a Hondures, mai havien tingut informació de cap "comportament inadequat" i que ha estat una sorpresa la notícia, confiant que pugui demostrar la seva innocència.

El Bisbat ha iniciat el protocol d'actuació indicat per la Congregació per a la Doctrina de la Fe, i mostra la seva disponibilitat de col·laboració amb la justícia.

Ha afirmat que, de confirmar la veracitat de les acusacions, manifesten "el dolor" que els produeix el comportament i el condemnen, i es posen a disposició dels afectats.

"Manifestem també el compromís de la nostra diòcesi de seguir treballant, com hem fet sempre, perquè l'església sigui un espai on els menors estiguin segurs", han asseverat.