El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va criticar el full de ruta independentista i va assegurar que el seu govern actuarà amb «proporcionalitat, intel·ligència, tranquil·litat i fermesa» per garantir el compliment de la Constitució i aturar el referèndum de l'1-O, que va qualificar d'«estafa» i «absurd». També va equiparar l'aprovació exprés i «sense debat» de la llei del referèndum prevista per dimecres amb el franquisme, perquè un procediment així «no s'ha produït a Espanya mai des que vam recuperar el 1977 les llibertats democràtiques». Durant el seu discurs davant la junta directiva del PP va afirmar que el Govern i el Parlament no poden dur a terme el referèndum perquè «no tenen competències» per fer-ho i perquè «Espanya és un Estat de dret on la llei es compleix». «La meva obligació és complir o fer complir la llei. Nosaltres, el PP, preservarem la unitat d'Espanya i garantirem el respecte a la Constitució», va dir.

El president va emmarcar la resposta en un discurs on va responsabilitzar els independentistes de la situació a què s'arriba aquesta setmana, quan es produirà el xoc definitiu amb l'aprovació al Parlament de la llei del referèndum i la convocatòria de l'1-O. Segons Rajoy, el Govern de la Generalitat no ha volgut «dialogar» en cap moment quan «sabien que el president del govern no podia autoritzar el referèndum perquè estem parlant de la sobirania nacional, que pertany al conjunt dels espanyols». «Van preferir continuar el seu camí cap enlloc», va dir, i ara «es miren els uns als altres i desconfien els uns dels altres, però no hi ha ningú capaç d'exercir un lideratge, preguntar-se on van i rectificar», va reblar.

En aquest marc va dir que el full de ruta independentista «ha servit per dividir com mai la societat catalana i perquè tinguin com mai una força a Catalunya els més extremistes de tots els extremistes: la CUP». Mentrestant, segons Rajoy, el govern espanyol «ha estat atenent les necessitats dels ciutadans de Catalunya, ha evitat la bancarrota, ha posat en marxa el FLA i ha pagat els proveïdors que no cobraven de la Generalitat».

Avís de Santamaría a Puigdemont

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va advertir que el seu govern recorrerà a «la força que li dóna l'Estat de dret» per evitar el que considera «un delicte, una il·legalitat i una vulneració flagrant dels drets dels catalans», i que la suspensió de càrrecs institucionals, en referència a Puigdemont, «està prevista a les lleis».

Santamaría va assegurar que en el cas que el Govern de la Generalitat disposi de les urnes per fer realitat el referèndum, «les autoritats corresponents s'encarregarien d'impedir que es posessin», i va afegir que si ella fos catalana i el Govern utilitzés les seves dades per al cens «el primer que els demanaria és una responsabilitat patrimonial per utilitzar les dades sense el meu consentiment en un referèndum il·legal».