Corea del Nord va advertir als Estats Units, després de la seva última prova nuclear, que rebran «més paquets de regal» si mantenen les seves «provocacions temeràries» i «pressions» en forma de sancions contra Pyongyang. «Les mesures recents d'autodefensa del meu país són un paquet de regal dirigit a ningú més que als Estats Units, que rebran més paquets de regals del meu país mentre aboquin provocacions temeràries i mantinguin el seu inútil intent de pressionar Corea del Nord», va afirmar l'ambaixador nord-coreà davant la Conferència de Desarmament de l'ONU, Han Tae-Song.

Han es va declarar orgullós de dir que «fa només dos dies, el 3 de setembre, Corea del Nord va dur a terme amb èxit un test d'una bomba d'hidrogen per a un míssil balístic intercontinental, sota el seu pla de construir una força nuclear estratègica». L'ambaixador nord-coreà va assegurar que d'aquesta manera el règim de Kim Jong-un està «més a prop de completar una força nuclear estratègica».

Va afirmar que totes les mesures militars que adopta Pyongyang constitueixen «un exercici legítim i just en l'autodefensa d'un Estat sobirà per fer front a la cada vegada més gran amenaça nuclear i la política hostil d'aïllar i desestabilitzar Corea del Nord, que ja dura una dècada».

Per la seva banda, l'ambaixador nord-americà davant la Conferència de Desarmament, Robert Wood, va dir als seus homòlegs que «hem intentat en el passat entaular converses amb el règim nord-coreà, que no té cap interès en el diàleg i continua els seus programes de míssils balístics». «Per respondre a aquest seriós desafiament, hem de fer ara tot el que puguem per aprofundir en el seu aïllament diplomàtic i econòmic», va opinar Wood.

Va considerar que «ara és el moment de dir al règim nord-coreà que les provocacions, les amenaces i les accions desestabilitzadores no seran tolerades més temps». Així mateix, va demanar als països que es relacionen amb Pyongyang que pensin si això permet al règim de Kim Jong-un continuar amb la seva «perillosa actitud» i als que comercien amb Corea del Nord si això facilita les activitats balístiques.

També va sol·licitar als estats que cooperen militarment amb Corea del Nord que es preguntin per què ajuden un règim que amenaça d'atacar als seus veïns quan aquests «no han fet res».

Per part seva, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que permetrà la venda d'«equip militar altament sofisticat» al Japó i Corea del Sud, països veïns de Corea del Nord. D'acord amb la llei per a les exportacions d'armes, el president dels EUA ha d'informar al Congrés 30 dies abans de fer una venda d'armes valorada en 14 milions de dòlars o més, encara que existeixen excepcions per agilitzar la venda d'armament al Japó.

Maniobres de Corea del Sud

L'Exèrcit sud-coreà va dur a terme per segon dia consecutiu exercicis militars amb foc real, i planeja més maniobres conjuntes amb els Estats Units durant la setmana, que podrien incloure el desplegament de portaavions de propulsió nuclear en aigües pròximes a la península de Corea.

Paral·lelament, el secretari general de l'ONU, António Guterres, va insistir en la necessitat de buscar una sortida política davant les amenaces nuclears de Corea del Nord i va advertir de les «espantoses» conseqüències de potencials accions militars. Guterres va demanar evitar una escalada de les tensions a la península coreana i va alertar sobre el risc que hi hagi «errors de càlcul» si continua la «retòrica de confrontació».