El Govern respon que no portarà a la presó qui no tributi a la hisenda catalana

Turull relega Montoro al paper de ministre d'un tercer país en cas d'independència

05.09.2017 | 23:38
Un usuari a l´oficina de l´Agència Tributària de Catalunya a Manresa

El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va assegurar ahir que Catalunya «no traurà el Codi Penal», com assegura que fa el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i «no ficarà la gent a la presó» si hi ha contribuents que no liquiden els seus impostos davant l'administració catalana un cop declarada la independència.

En una entrevista a RAC1, Salvadó va contestar així preguntes sobre quina serà l'actitud d'una eventual Catalunya independent si es dóna el cas de ciutadans que decideixen no pagar els seus impostos a la hisenda catalana i ho fan davant l'administració estatal.

«No traurem el Codi Penal ni ficarem la gent a la presó com ahir va dir Montoro. No anirem per aquí perquè no és el nostre model. Les incerteses que es produeixin en el procés de transició les hem de resoldre de govern a govern. No hem de traslladar els problemes als ciutadans», va assenyalar.

El ministeri d'Hisenda va recordar dilluns el deure dels contribuents de liquidar els impostos davant l'administració competent i va advertir que fer-ho indegudament davant l'Agència Tributària Catalana pot implicar sancions i fins i tot ser constitutiu d'un delicte penal.

Malgrat insistir que el Govern català, en cas d'independència, no aplicarà el Codi Penal en un primer moment, Salvadó sí que va admetre que l'administració tributària catalana s'encarregarà de la recaptació executiva dels impostos i que això implica també, en el cas d'impagaments, la posada en marxa de processos sancionadors com l'embargament. Segons el parer de Salvadó, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, «s'equivoca esgrimint maneres que no són del segle XXI».

«Si anem a la república catalana, afrontarem els problemes des del diàleg i el debat, no des del Codi Penal. Quan ho determini el Parlament, la hisenda catalana estarà preparada, però sense recór-rer a vèncer i imposar, sense sancionar i portar els ciutadans a la presó», va insistir.

Respecte al debat sobre les dades fiscals dels catalans, Salvador va assegurar que les rellevants del moment actual, com les cotitzacions a la Seguretat Social i l'IPRF, les tenen les empreses i seran les que hauran de lliurar-les a les autoritats competents, mentre que les dades històriques les tenen els ciutadans i confia en el fet que siguin ells els que les transmetin.

Per la seva banda, el conseller de la Presidència de la Generalitat, Jordi Turull, va respondre al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que si Catalunya es proclama un estat independent, la seva incidència serà igual que «qualsevol ministre tercer amic i estimat» perquè hi haurà una normativa catalana.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller Turull va instar el ministre Montoro a dir quin article penalitza tributar els impostos estatals davant l'administració catalana i va defensar que, amb la posada en marxa de la finestreta única, el dret administratiu permet que qualsevol ciutadà pugui pagar tots els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya i després és obligació de l'administració catalana traslladar-los a la hisenda espanyola.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Eleccions a Catalunya

Eleccions a Catalunya 2017

Tota la informació sobre els comicis d'on sortirà el nou Parlament de Catalunya. 

 

Arreu

José Manuel Maza, en un acte que es va fer recentment a Madrid
Mor José Manuel Maza, el fiscal general que es va querellar contra Puigdemont

Mor José Manuel Maza, el fiscal general que es va querellar contra Puigdemont

El lletrat va ser ingressat ahir en una clínica de Buenos Aires per ser tractat d'una infecció que...

Garzón: «El meu condol als familiars i amics de José Manuel Maza»

El líder d'Izquierda Unida i diputat al Congrés dels Diputats, Albero Garzón,...

Pastor: «Maza va ser un gran jurista i sobretot un entregat servidor»

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va expressar el seu condol per la mort del fiscal...

Sánchez: «Els nostres condols a la família i amics del fiscal general»

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va expressat el seu condol per la mort de...

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema