Els partits independentistes van aprovar anit la llei que empara el referèndum el proper 1 d'octubre en una jornada parlamentària tan històrica com travada i grollera. El referèndum ja té el camí obert, com també el té la intervenció del govern espanyol i del Tribunal Constitucional, que ja van anunciar ahir que impediran la votació. Passades les 11 de la nit, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el seu govern firmaven solemnement el decret de convocatòria del referèndum, a la mateixa hora que la Guàrdia Civil vigilava la seu d'una impremta de Constantí on es podria estar imprimint el cens per al referèndum. A l'hora de tancar edició, el ple continuava al Parlament amb l'elecció de la sindicatura electoral damunt la taula i amb un previsible enrenou més reglamentari per debatre. El temut (o celebrat) xoc de trens ja és aquí.

Relacionades

El resultat de la jornada va ser el previst, però el camí fins al sí final va ser legalment abrupte, ple d'esculls jurídics i d'obstacles tècnics que JxS i la CUP van salvar, a les 10 de la nit, amb la força dels seus 71 diputats, més el del no adscrit Germà Gordó, i amb les 11 abstencions d'una trencada Catalunya Sí Que es Pot i l'absència de l'hemicicle de la resta de grups, que van abandonar-lo per no participar en el que consideren una iniciativa legislativa il·legal.

Si calgués resumir la jornada amb una imatge icònica podria ser amb la llegendària escena de «la part contractant de la primera part...» d'«Una nit a l'òpera» dels germans Marx, invocats ahir al Parlament com la no desitjada inspiració que va bressolar les intervencions d'una oposició disposada a allargar els tràmits tan com fos possible. «Filibusterisme» va ser el substantiu repetit fins al cansament per polítics i analistes independentistes per definir l'actuació de C's, PP, PSC i CSQEP, tots posats en el mateix sac de l'entorpiment d'una llei que buscava aprovar-se pels intersticis legals que ha deixat de marge el bloqueig permament de l'estat a un referèndum pactat. Per contra, l'oposició va exhibir una rocallosa defensa del reglament parlamentari per impedir el que va ser qualificat de «dia trist per a la democràcia» (Cs), «vergonya» (PSC), «degradació de la qualitat democràtica del Parlament» (CSQP) i «un engany pervers i una irresponsabilitat» (PPC).

La sessió parlamentària va començar amb la inclusió en l'ordre del dia del ple, forçada per JxS i la CUP, del debat i votació de la llei i l'exempció dels tràmits per a la seva aprovació, enmig d'una gran batussa entre els portaveus dels grups parlamentaris i la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. La inclusió en l'ordre del dia de la llei va prosperar amb 72 vots, 60 en contra i 3 abstencions, entre protestes irades de diversos partits de l'oposició contra les decisions de la presidenta Carme Forcadell (que al matí havia recusat els dotze membres del TC per garantir el seu dret de defensa). El punt sobre l'exempció dels tràmits va tirar endavant amb 69 vots a favor i només tres en contra, ja que la majoria de l'oposició no va votar quan Forcadell abruptament va procedir que es votés la qüestió malgrat les protestes.

Cs, PSC, PPC i Catalunya Sí que es pot van retreure a Forcadell que es negués a llegir davant l'hemicicle l'informe dels lletrats del Parlament contrari a la tramitació de les lleis, com també que s'hagués publicat la llei al Butlletí Oficial, malgrat que el secretari general del Parlament, Xavier Muro, hagués donat ordres als serveis de la cambra per no fer-ho.

El portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, va denunciar que en l'aplicació de l'article 81.3, invocat pels grups independentistes per tramitar la llei, no es podia prescindir del dret a sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. El socialista Miquel Iceta va denunciar la «pèrdua de drets dels diputats», mentre que el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, va qualificar el procediment escollit per JxS i la CUP de «bucaner» D'aquest grup se'n va desmarcar el líder de Podem i portaveu adjunt de Sí Que Es Pot, Albano Dante Fachin, qui va lamentar l'«espectacle lamentable» del Parlament. Xavier García Albiol (PPC), qualificava el ple del «més esperpèntic des de la restauració democràtica». «Fem servir una via que no és la que hauríem volgut, fem el debat en les condicions a les quals ens han portat vostès», replicava la portaveu de JxS, Marta Rovira. Les crítiques dels partits de l'oposició sobre la forma com es va tramitar la llei va forçar que la mesa i la junta de portaveus s'haguessin de reunir diverses vegades, fet que va aturar el ple durant més de dues hores al matí i més de dues més a la tarda.

Ja a la tarda, durant el tens debat de les esmenes al text legal, la cupaire Anna Gabriel anunciava que «avui passem de l'autonomia a la sobirania», Lluís Corominas (JxS) recordava que «hem esgotat totes les vies perquè aquest procés fos pactat amb l'Estat», Xavier García Albiol alertava que «no volem que una elit política ens segresti del país que hem construït entre tots», Lluís Rabell insistia que CSQP «sempre hem defensat el referèndum, fins i tot quan vostès ho consideraven una pantalla passada», el socialista Miquel Iceta avisava que «correm el risc d'endinsar-nos en una etapa de desconcert i desànim» i Inés Arrimadas (Cs) lamentava que «la presidenta ha actuat avui com la delegada del govern de Junqueras i Puigdemont».

Al final de la votació, els diputats de JxS i la CUP i els membres del Govern es van aixecar dels escons per cantar Els segadors, acompanyats per una nombrosa representació sobiranista en la tribuna d'invitats, entre els quals l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els presidents de l'ANC, Jordi Sánchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Ja fora de l'hemicicle, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va anunciar que proposarà a l'oposició presentar una moció de censura al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb l'«únic objectiu» de convocar «immediatament» unes autonòmiques que evitin el «xoc institucional i social».