La mesa del Parlament va eludir ahir per quarta vegada la tramitació de la llei del referèndum, cosa que aboca amb tota probabilitat a un canvi en l'ordre del dia del ple d'avui, alhora que va rebutjar la sol·licitud de l'oposició d'un informe jurídic per valorar la dilació i contingut de les lleis de «ruptura». En la seva reunió d'ahir, la mesa va ometre de nou l'inici de la tramitació parlamentària de la proposició de llei del referèndum que ha d'emparar la consulta prevista per a l'1 d'octubre, tot i que Junts pel Sí i la CUP la van registrar el 31 de juliol, segons van explicar fonts parlamentàries.

D'altra banda, JxS i la CUP van sol·licitar ahir la convocatòria d'un ple monogràfic extraordinari per a aquest divendres al Parlament per fer una «valoració de l'acció política de govern actual i previsions». La sol·licitud va ser registrada a la tarda al Parlament, segons va informar en un comunicat JxS, que va evitar donar més detalls sobre la utilitat del ple monogràfic. En la petició, els grups sol·liciten que divendres, acabat el ple ordinari, es faci un «debat general al Parlament sobre la valoració de l'acció política de govern actual i previsions». El guió dels temes que es proposen com a objecte de debat és: «anàlisi i valoració política actual», «actuacions del govern de la Generalitat arran dels últims esdeveniments», «actuacions previstes pel govern de la Generalitat en relació amb l'Estat espanyol» i «actuacions previstes pel govern de la Generalitat en relació amb la comunitat internacional».

Eludir la tramitació

Encara que el més habitual és que una iniciativa parlamentària sigui abordada en la primera reunió de la mesa una vegada ha estat registrada, el màxim òrgan de la cambra catalana va eludir de nou i per quarta vegada l'inici de la tramitació tant de la llei del referèndum com de la de transitorietat jurídica i fundacional de la República Catalana. Aquesta situació obre la porta al fet que avui, amb tota probabilitat, Junts pel Sí i la CUP sol·licitin una ampliació de l'ordre del dia per incloure en el ple que arrenca avui la llei del referèndum per a la seva aprovació. En tot cas, això obligarà a la convocatòria d'una mesa extraordinària per avalar l'inici de la seva tramitació. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va convocar ahir la mesa per a avui a les 9 del matí, una hora abans de l'inici del ple.

L'oposició va criticar de nou aquesta «dilació», que van qualificar d'«inacceptable», ja que respon segons el seu parer a un «interès partidista» dels grups independentistes i a una «perillosa instrumentalització» d'una institució com el Parlament. «Tot això posa en evidència la voluntat ocultista dels sobiranistes», van afegir. A banda, la mesa va rebutjar per segona vegada la sol·licitud de l'oposició de demanar un informe jurídic als lletrats de la cambra perquè valorin el retard en la tramitació de les lleis de «desconnexió», així com si el seu contingut s'ajusta a la Constitució i l'Estatut.

La setmana passada, Ciutadans, PSC, CSQEP i el PPC van sol·licitar verbalment aquest informe i, davant la negativa de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el van sol·licitar de nou en un escrit registrat al Parlament, que també va ser rebutjat durant la reunió d'ahir de la mesa.

Mentrestant, la CUP va assegurar ahir que hi ha un acord polític amb JxS perquè s'aprovin aquesta setmana tant la llei del referèndum com la de transitorietat jurídica. «És el que volem que passi, hi ha acord amb JxS perquè passi i és el que estem determinats a fer que passi», va declarar el diputat Benet Salellas. En una compareixença al Parlament amb el grup parlamentari en ple, Salellas va insistir que els acords polítics «són clars» i que entenen les dues normes com un «mateix paquet» necessari «per fer que hi hagi referèndum i que sigui vinculant».

De la seva banda, Anna Gabriel va alertar el Govern que ells han fet tot el possible i que ara «està a les seves mans» que el referèndum de l'1-O es faci com s'havia plantejat.

Finalment, Mireia Boya va assegurar que només la Guàrdia Civil els podria «arrencar» del seu escó i que espera que de la mateixa manera actuïn els membres de la mesa si fos necessari.

PSC, Cs i PP sortiran de l'hemicicle

Els grups del PSC, Cs i PP abandonaran l'hemicicle en el moment de votar la llei del referèndum. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va confirmar que participaran en el debat però abandonaran l'hemicicle en el moment de la votació. «No volem formar part ni donar normalitat al fet de fer saltar pels aires l'Estatut d'Autonomia del país», va dir. Granados va avançar que el PSC presentarà una esmena a la totalitat a la llei del referèndum quan s'obri el període per poder-ho fer, després que la portaveu de JxS, Marta Rovira, garantís un període d'esmenes abans de l'aprovació de la llei.