El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat la sessió de control del ple del Parlament d´aquest dimecres per replicar les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que en anunciar que l´Estat impugnarà l´admissió a tràmit de la Llei del referèndum i que demanarà al TC que obri de nou la via penal contra Carme Forcadell, ha criticat durament els tràmits i ha dit que "ha mort la democràcia" amb el que està fent el Parlament. Per a Puigdemont, Santamaría s´ha dedicat a "amenaçar i insultar els catalans" amb les seves paraules, i per això ha volgut avisar que el Govern hi farà front. "Contra l´amenaçocràcia, nosaltres democràcia". Des de Cs i PPC, però, han carregat contra el president assegurant que està cometent "l´error democràtic més greu de la historia" i acusant-lo d´engegar "la pitjor crisi institucional des del cop d´estat" del 23-F.

Dues de les preguntes al president durant la sessió de control del ple han girat al voltant del procés, la llei del referèndum que s´està tramitant i l´1-O. Han estat les protagonitzades per Cs i el PPC. La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha acusat el president de contribuir a "l´augment de la tensió social" a Catalunya en emparar "accions il·legals des del Parlament, voler agafar il·legalment les dades dels catalans, amb l´ocultació del cens del referèndum, i obligant els ciutadans i funcionaris a mullar-se i jugar-se-la a ser assenyalat". "Està vostè a punt de cometre l´error democràtic més greu de la història democràtica de Catalunya. I de totes les conseqüències d´aquest error, en serà vostè el responsable", ha dit Arrimadas, tot apuntant que el Govern està "amenaçant" la pau social i els treballadors públics de Catalunya amb la seva actitud.

Ha estat aquí on el president ha aprofitat per replicar alhora Cs i el govern espanyol. "Si vol veure què és una amenaça, rebobini la roda de premsa de la vicepresidenta del govern espanyol", ha dit Puigdemont referint-se a les declaracions de Santamaría. Per al president, les paraules de la vicepresidenta espanyola són "una amenaça i un insult a tots els catalans i als que representem una aspiració legítima i que cap llei internacional ni europea considera il·legal". "Contra l´amenaçocracia que representa el seu règim, nosaltres, democràcia", ha etzibat Puigdemont.

Des del PPC, el seu líder, Xavier García Albiol, també ha acusat el president d´estar impulsant "la vulneració dels drets dels diputats i dels ciutadans" amb la tramitació de la llei del referèndum. "No vull pensar que diria el president Josep Tarradellas si aixequés el cap. Pretenen iniciar la pitjor crisi institucional dels darrers 36 anys, des del cop d´estat d´aquell febrer", ha sentenciat el popular. Per a Albiol, el Govern i els grups independentistes estan mostrant "la pitjor cara de la democràcia", i ha vaticinat que els seus projectes "no sortiran endavant" perquè "ni el Parlament, ni el govern espanyol, ni el PP els hi permetran".

A aquestes acusacions, el president ha volgut replicar assegurant que el Govern i el Parlament impulsen la llei "perquè els ciutadans ho demanen, i no com a conseqüència d´una febrada, sinó d´una llarga i persistent reclamació de respecte als drets democràtics fonamentals, als drets humans, on hi ha el dret a l´autodeterminació". "Catalunya és una nació i ha buscat ser reconeguda com a tal al marc del pacte constitucional i vostès especialment se´l van carregar", ha contestat el president dirigint-se als populars.