Les proves biològiques han demostrat que Pilar Abel no és filla biològica del pintor Salvador Dalí, després que el 26 de juny passat la jutgessa ordenés l'exhumació del cadàver del pintor empordanès per recollir-ne mostres d'ADN, segons va informar ahir la Fundació Gala-Salvador Dalí en un comunicat.

Pilar Abel va interposar una demanda de paternitat en la qual argumentava que ella era fruit d'una relació de la seva mare amb Salvador Dalí l'estiu del 1955. El 20 de juliol, les restes de Salvador Dalí van ser exhumades de la cripta situada dins del Teatre-Museu de Figueres, on el pintor va ser enter-rat després de la seva mort.

Després de comparar-los amb les mostres de saliva de Pilar Abel, els experts van concloure que «els resultats obtinguts permeten excloure Salvador Dalí com a pare biològic de Pilar Abel Martínez», segons el dictamen de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, que el jutjat de primera instància número 11 de Madrid va fer arribar als lletrats de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

L'esmentada fundació va assenyalar que la conclusió dels metges forenses «no és cap sorpresa», perquè «no hi ha hagut mai cap indici de veracitat d'una pretesa paternitat». Segons la seva opinió, el resultat de les proves d'ADN confirma que la decisió judicial que va permetre l'exhumació de les restes del pintor va ser «inusual, injustificada, inadequada i desproporcionada».

Pilar Abel va presentar la demanda el març del 2015 i, després d'un llarg litigi, la magistrada María del Mar Crespo va ordenar el 26 de juny passat que es procedís a comprovar la veracitat d'aquesta afirmació. «Es posa en evidència la seva total improcedència i la inutilitat dels costos i perjudicis de tota mena que ha ocasionat, respecte als quals la Fundació reitera la seva reserva expressa d'accions», va afegir la institució.

L'esmentada entitat «s'alegra que el dictamen posi fi a una polèmica absurda i artificial», i de «poder centrar-se novament en la gestió del seu extraordinari llegat artístic i en la divulgació de l'obra i figura de Salvador Dalí».

Finalment, la fundació va anunciar que «pròximament es restituiran les restes mortals de Salvador Dalí», i que «s'informarà oportunament de quan estiguin reubicades».