El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha descartat avui en seu parlamentària una vaga del transport sanitari en tot el territori català per al pròxim 11 de setembre, ja que ha anunciat un preacord amb els treballadors del sector per evitar que es convoquin les aturades.

Ho ha explicat en resposta una interpel·lació de la diputada de Catalunya Sí que es pot, Marta Ribas, que li ha retret que no hagi resolt les deficiències del concurs mitjançant el qual es va licitar el servei, que ha esgrimit com un exemple de la "nefasta herència" que va deixar el predecessor de Comín, Boi Ruiz.

El preacord per evitar la vaga, ha detallat el conseller, es va assolir en la passada tarda i es ratificarà al llarg del matí.

El document estableix que els treballadors de les ambulàncies catalanes renuncien a fer vaga l'11 de setembre i segueixen amb la negociació, a canvi del compromís de portar al consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) un increment de les tarifes del transport sanitari el 2018 que impliqui un creixement consolidat del 4,6% respecte a les del 2016.

Aquesta pujada, ha afegit, tindrà un cost global de 10 milions d'euros i ha de permetre recuperar les condicions laborals dels treballadors a partir de l'inici del 2018, amb l'objectiu de situar-les al mateix nivell que el 2012.

L'amenaça d'una vaga d'ambulàncies per a l'11 de setembre va arribar després de diverses jornades d'aturades del mateix sector a Girona i el Maresme, convocades per un comitè integrat pels sindicats STSG, CCOO i SINDI.CAT.

El debat sobre el transport sanitari s'ha saldat amb una referència al succeït en les dues jornades prèvies de debat parlamentari, en les que es van aprovar la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica enmig d'una forta polèmica entre Junts pel Sí i la CUP amb els grups de l'oposició.

Comín ha assegurat sentir-se "orgullós" de ser el primer conseller a intervenir a la cambra catalana després del "pas històric" que, segons ell, va donar ahir el parlament català.

De la seva banda, Marta Ribas ha iniciat la seva intervenció destacant que la cambra tornava "a la realitat" després de "dos dies que havien de ser històrics i que s'han convertit en 48 hores nefastes per al Parlament".