Els terroristes que van atemptar a la Rambla de Barcelona i a Cambrils a l'agost i que havien viatjat uns dies abans a París van ser a la torre Eiffel, segons va revelar ahir el ministre francès de l'Interior, Gérard Collomb.

En una entrevista a l'emissora de ràdio France Info, Collomb va explicar que se sap que durant el seu pas per París van comprar una càmera de fotos a l'Fnac, i també que van passar per la torre Eiffel abans de tornar a Catalunya, i va precisar que el seguiment del seu recorregut s'ha fet pels telèfons mòbils, que estan en mans de les forces de l'ordre espanyoles.

Collomb va relatar també que va ser un treballador d'una societat concessionària d'autopistes, en fer una revisió de la matrícula, qui va permetre descobrir que l'Audi utilitzat pels terroristes de Cambrils a la matinada del 18 d'agost havia estat uns dies abans a França.

La Fiscalia Antiterrorista de París, que treballa en col·laboració amb l'Audiència Nacional sobre aquesta cèl·lula gihadista, va indicar el dia 23 passat que van ser dos o tres els que van estar a la regió de París els dies 11 i 12 d'agost en un viatge llampec, les motivacions del qual s'han d'elucidar.

El fiscal, François Molins, va afirmar llavors que «ningú pot creure que aquell viatge llampec es va fer per comprar una càmera de fotos a l'Fnac», i que els investigadors verificarien si van estar en contacte amb altres persones, van acudir a la capital francesa a recuperar material o estaven fent prospeccions en algun lloc.

Se sap que es van allotjar en un hotel de Malakoff, una ciutat al sud de París pròxima a Villejuif, on dimecres es va descobrir de forma fortuïta en un apartament un laboratori de fabricació de TATP, el mateix explosiu que va fer saltar pels aires la casa d'Alcanar on tenien la seva base els terroristes de Catalunya. Dimecres es van detenir tres persones en relació amb aquest laboratori.

La policia va trobar uns 100 grams de TATP en un apartament, gràcies a un home que treballava a l'edifici i que va avisar les forces de l'ordre perquè hi va veure elements sospitosos.

A més, les fonts judicials van indicar a Efe que els investigadors han trobat més productes que poden servir per a la fabricació d'explosius en un garatge que havia llogat un dels dos homes capturats ahir i que era a la localitat de Thiais, limítrof amb Villejuif .

Segons el canal de televisió LCI, en aquest aparcament hi havia bombones de gas, lots de piles, una desena de litres d'acetona, ampolles d'àcid sulfúric i aigua oxigenada, i prop d'un centenar de litres de líquid per desencallar canonades. Una barreja de tots aquest elements pot servir per confeccionar el TATP.

Collomb va dir que «és possible» que aquesta cèl·lula hagués estat en contacte amb els terroristes que van atemptar a Catalunya a l'agost passat, després de ser preguntat per unes llumins «d'origen espanyol» trobats a l'apartament de Villejuif, encara que es va mostrar molt prudent.

«És possible que hi hagués vincles amb altres persones», però «la investigació ens ho dirà», va comentar abans de fer notar que «Espanya és un lloc de pas per a xarxes» terroristes d'origen mar-roquí.