El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que seguirà obert a negociar «fins a l'últim minut» els termes del referèndum convocat per a l'1 d'octubre amb el govern de Mariano Rajoy.

Al final de la manifestació de Barcelona, Puigdemont va destacar que els partidaris de la independència van tornar a sortir «de forma massiva» i «pacífica» al carrer. I això «malgrat tots els auguris d'aquells que volien que punxéssim en el compromís insubornable del tarannà amb el qual els catalans hem decidit encarar aquesta situació, de manera absolutament pacífica i democràtica», va subratllar.

«Què més hem de fer perquè s'entengui bé que el poble de Catalunya vol votar, de forma absolutament acordada amb qui faci falta?», es va preguntar el President, que va convidar Rajoy a «reflexionar» sobre el que «ha passat avui [ahir per al lector]a Catalu-nya», on «els carrers s'han comportat com sempre, amb convivència, pau i alegria», amb «la normalitat més absoluta».

Segons Puigdemont, «fins a l'últim minut hi ha temps per al diàleg», de manera que, «si el govern espanyol vol asseure's a negociar i a parlar de quina manera els catalans podem votar, podem parlar de tot». Tot i això, «temo que això no serà possible», va dir el President, convençut que «és molt difícil que puguin canviar en la seva lògica de pensament únic». Per a Puigdemont, aquí hi ha un «conflicte polític al qual ha faltat molta política per part de l'Estat espanyol i li ha sobrat massa justícia, massa policia, massa clavegueres».

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar que «votar és l'única manera de resoldre la situació que viu Catalunya», perquè, segons el seu parer, això no pot solucionar-se «de cap altra forma que donant la paraula als catalans».

En l'acte organitzat per l'ANC a la plaça Catalunya amb motiu de la Diada, Junqueras va reiterar «el compromís d'ERC amb el dret dels catalans a votar, amb la democràcia i amb el referèndum i, per tant, amb l'exercici d'un dret democràtic, perquè estem convençuts que això ens portarà a la nova república».

Junqueras va recordar els valors republicans inherents al seu partit i es va mostrar convençut que «l'única manera de resoldre la situació que viu Catalunya és votant i donant la paraula als ciutadans». «No hi ha cap altra forma, el futur està en mans dels ciutadans», va afegir, i seguidament va descartar qualsevol possible acord negociat als «despatxos» de les institucions o a les cúpules dels partits.