Els principals sindicats de la Catalunya Central, CCOO i UGT, estan a l'espera dels informes dels seus gabinets jurídics per tal de poder fer una recomanació als funcionaris respecte a què han de fer el proper 1 d'octubre.

El secretari general de la federació de Serveis a la Ciutadania de la territorial Vallès Occidental-Catalunya Central de CCOO, Carles Manzanares, explicava que aquest informe els permetrà «aclarir quin és el posicionament tècnic» del sindicat davant la celebració del referèndum, independentment del posicionament del sindicat davant del referèndum previst per a l'1-O. En el mateix sentit s'expressava la secretària general de UGT al Bages-Berguedà, Mercè Gómez, que remarcava també que el gabinet jurídic del sindicat facilitarà l'assessorament legal dels funcionaris.

Tant Manzanares com Gómez coincideixen a assenyalar que ja des d'abans de l'aprovació de la Llei del referèndum, ara suspesa pel Tribunal Constitucional, han rebut algunes consultes dels afiliats sobre què han de fer l'1 d'octubre. La resposta estava primer a l'espera de l'aprovació de la llei i, ara, a l'espera dels informes tècnics. Tot i això, Gómez reclama que els polítics i els governs «protegeixin els treballadors públics». Gómez també assegurava que, fins ara, «no tenim constància que els treballadors públics hagin rebut cap instrucció ni cap requeriment per anar a treballar».

El CSIF denuncia incertesa

Per la seva banda, el sindicat CSIF ha traslladat als representants de la funció pública del Govern les queixes i missatges d'incertesa rebuts d'empleats públics davant el referèndum independentista i la seva por per les conseqüències penals d'ordres o decisions administratives del Govern.

Segons assenyala el sindicat, el CSIF està rebent nombroses consultes particulars d'empleats públics que traslladen la seva incertesa i el nerviosisme davant l'organització del referèndum en centres escolars i dependències municipals.

El responsable de CSIF a Catalunya, Joan Escanilla, ha traslladat aquesta inquietud a la directora general de relacions sindicals de la Generalitat de Catalunya, Pilar Sorribes, que l'ha convidat a mantenir una reunió la setmana que ve en la qual es tractarà sobre els empleats públics catalans.

El CSIF intensificarà aquest mes una campanya informativa a centres educatius i de l'administració pública davant «ordres il·legals» i mantindrà una reunió amb organitzacions professionals de Mossos d'Esquadra, Policia Nacional, Local i Guàrdia Civil per «coordinar» una resposta davant aquestes ordres.

A més a més, el mateix sindicat ha editat un fullet dirigit al col·lectiu d'empleats públics titulat «Com actuar davant una ordre il·legal?», per «protegir» els empleats públics amb un model de preguntes-respostes per resoldre els dubtes que el procés està generant entre els treballadors de l'administració.

«Com actuar davant una ordre il·legal?, Com identifico una ordre manifestament il·legal?, Què faig llavors?, I si malgrat això el meu cap insisteix que la compleixi?», són algunes de les preguntes que conté el manual que ha editat aquest sindicat de treballadors públics.