La Guàrdia Civil du a terme aquest dimecres una operació a gran escala contra diverses conselleries i altres òrgans del Govern de la Generalitat per la convocatòria de l'1-O. Fins al moment hi hauria un total de 15 persones detingudes arran de 41 escorcolls a conselleries, seus i també cases particulars. L'acció, però, s'ha topat amb la resposta de milers de persones que han acudit davant les seus escorcollades i omplen, per exemple, trams de la Rambla de Catalunya i de la Via Laietana de Barcelona.

L'operació és per ordre del Jutjat d'Instrucció número 13 de la capital catalana, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que ja va obrir diligències pel 'cas Vidal' i investiga els preparatius del referèndum. Aquesta causa està oberta pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació, i són una vintena les persones que tenen la condició d'investigades. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat, el jutge ha ordenat sis registres en "despatxos oficials" del Govern de la Generalitat i remarquen que l'escorcoll "es limita als despatxos de les persones que tenen condició d'investigades dins de la causa".

A més, el magistrat també ha acordat el registre de tres empreses a Barcelona "relacionades amb l'activitat delictiva que investiga" i l'escorcoll de despatxos professionals no oficials i de domicilis particulars. La causa està declarada secreta. El titular jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va obrir una investigació per l'anomenat 'cas Vidal' arran de les conferències de l'exsenador on va apuntar que el Govern disposava de dades fiscals dels catalans de manera il·legal.

Entre els 15 detinguts hi ha el secretari general de la Vicepresidència i de la conselleria d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó; a més d'altres càrrecs de la mateixa conselleria, el Departament d'Afers Socials, o el CTTI.

Concentracions contra l'operació

En fer-se públic els escorcolls, centenars de gent primer i milers després, han sortit al carrer per protestar. El punt de trobada ha estat davant les seus on hi havia la Guàrdia Civil, especialment la del departament d'Economia. S'ha tallat la Gran Via amb Rambla de Catalunya i amb Aribau per la concentració que espontània que s'ha originat a l'entorn de la seu del Departament d'Economia i també la Via Laietana a l'altura on hi ha el Departament d'Afers Exteriors, on també s'ha iniciat una altra concentració. Un dels altres punts de la ciutat que també ha quedat tallat és l'avinguda Diagonal a l'altura de la zona universitària a causa d'una manifestació d'estudiants, amb el lema 'Votar no és il·legal'. Lluny de reduir-se, el nombre de concentrats cada vegada ha estat superior. Entrada la nit, una munió de gent seguia omplint el centre de Barcelona i la intenció d'alguns era no marxar.

61

La reacció popular a l'atac de la Guàrdia Civil per impedir l'1-O

L'operació ha començat a la conselleria d'Economia. Què hi ha passat?

A estat cap a 2/4 de 9 del matí quan quatre furgonetes amb agents de la Guàrdia Civil han arribat a la seu de la conselleria d'Economia, situada a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Un cop dins, els agents han arrestat el secretari general d'Economia, Josep Maria Jové.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha entrat al departament d'Economia poc després de dos quarts de cinc de la tarda enmig de milers de persones que es concentren a la Gran Via amb la Rambla de Catalunya. Els crits de "vicepresident" i "independència" han rebut Junqueras, que ha accedit fins a la porta de la conselleria a través d'un passadís que han fet voluntaris de l'ANC. El vicepresident ha arribat acompanyat del president de l'ANC, Jordi Sánchez, i a les portes del departament s'ha abraçat amb el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, el diputat republicà al Parlament Roger Torrent i l'eurodiputat Jordi Solé. Milers de persones es concentren als voltants del departament de Junqueras per protestar contra l'operació de la Guàrdia Civil sobre l'1-O que ha deixat almenys 14 detingut i una quarantena d'escorcolls.

Coincidint amb l'escorcoll que ha dut a terme la Guàrdia Civil aquest dimecres al matí, les línies telefòniques fixes i Internet han estat tallats a la seu del Departament d'Economia, a Rambla de Catalunya. Segons informen fonts de la conselleria, a mig matí, tots dos serveis han deixat de funcionar. Cap al migdia els treballadors han pogut recuperar la connexió a Internet però les línies telefòniques encara no funcionen.

Què ha passat al Departament de Treball?

De la seu del Departament de Treball , Afers Socials i Famílies, la Guàrdia Civil s'ha emportat detinguts David Franco, cap de desenvolupament d'àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, i David Palanques, de l'oficina tècnica de projectes, després de prop de vuit hores de registre. Són dos càrrecs intermitjos que pertanyen al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) assignats al Departament de Treball. Els agents de la Guàrdia Civil, que han marxat del departament cap a les 4 de la tarda, han intervingut documentació i material informàtic, segons han confirmat fonts del departament. La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dimecres els llocs de treball dels dos detinguts, així com del secretari general del departament, Josep Ginesta, per trobar material relacionat amb el referèndum de l'1 d'octubre i la creació d'estructures d'estat, han explicat les mateixes fonts.

Qui són els detinguts?

  1. Josep Maria Jové, secretari general de la Conselleria d'Economia.
  2. Josep Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda.
  3. Joan Ignasi Sánchez, assessor del gabinet de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, arrestat a Sabadell.
  4. Jordi Puigneró, president del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).
  5. Josué Sallent Rivas, responsables del CTTI.
  6. David Franco Martos, responsables del CTTI.
  7. Xavier Puig Farré, responsable de l'oficina d'Afers Socials.
  8. Juan Manuel Gómez, responsable de la Conselleria d'Economia i Hisenda.
  9. Jordi Graells, director del departament d'Atenció Ciutadana del Govern català i responsable del vot electrònic de l'1-O.
  10. David Palanca, responsable de l'Oficina d'Afers Estrangers.
  11. Rosa Maria Rodríguez Curto, directora General de Servei de la Generalitat i responsable de desenvolupaments informàtics i que ha estat detinguda a Madrid.
  12. Pau Furriol, propietari d'una nau industrial a Bigues i Riells (Vallès Oriental) on els agents han confiscat d'entre sis i nou milions de paperetes per votar.
  13. Mercedes Martínez, vinculada a la nau industrial
  14. Pep Masoliver, treballador de Fundacio.cat.

Recull de tots els escorcolls realitzats per la Guàrdia Civil

Escorcoll al domicili del cap de gabinet del Departament de Governació

A Sabadell, agents de la Guàrdia Civil han escorcollat el domicili particular del Cap de Gabinet del Departament de Governació, Joan Ignasi Sànchez. Els guàrdies s'han personat al lloc a les 9 del matí. Una desena de Mossos d'Esquadra s'han desplaçat fins aquest punt i han creat un cordó policial a l'entrada de l'edifici on s'hi han concentrat mig centenar de persones. Sànchez va ser regidor del grup municipal de Convergència i Unió (CiU) a l'Ajuntament de Sabadell. Entre els assistents a la concentració hi ha diversos representants del govern local, com els regidors d'ERC Xavier Guerrero, Montserrat Chacón i Gabriel Fernàndez, o el portaveu d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga. Diversos dels protestants s'han assegut a la porta principal de l'edifici per bloquejar l'accés al bloc de pisos, i la Policia Municipal ha tallat al trànsit en aquest carrer que és un dels ramals que connecta el centre de la ciutat amb l'autopista C-58.

Escorcoll al domicili de Santi Vidal

La Guàrdia Civil ha escorcollat el domicili particular de Santi Vidal aquest dimecres al matí i s'han emportat el seu ordinador i el mòbil, segons ha confirmat el mateix jutge inhabilitat en una entrevista a TV3. Vidal ha afirmat que els agents no li han dit de què l'acusaven ni tampoc l'han citat a declarar. El Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona ja té un procés judicial obert contra el jutge inhabilitat per haver afirmat que el Govern tenia de manera "il·legal" les dades fiscals dels catalans.

Què ha passat davant la seu de la CUP?

Membres de la policia nacional encaputxats han envoltat la seu del partit a Barcelona, situada al carrer Casp. "Els militants som a dins", han explicat en un tuit els cupaires. Els agents, cap a 2/4 de 3, s'han enretirat de la porta. Encara quedaven però, nombrosos agents als voltants de l'edifici. Segons han explicat fonts de la CUP a l'ACN, els agents s'han endut cartells de la campanya pel sí que s'estaven descarregant per portar-los a la seu, però la policia espanyola no ha entrat a l'edifici. El material se l'han endut en caixes. Fonts de la policia espanyola han assegurat a l'ACN que els agents són a la seu de la CUP aplicant una ordre judicial. L'actuació de la policia espanyola coincideix amb el dia en què la Guàrdia Civil està fent un operatiu contra diferents departaments de la Generalitat que almenys ha deixat 13 detinguts.

La CUP considera que les accions de la Guàrdia Civil, els registres de diferents departaments i les detencions de càrrecs del Govern suposen "un cop d´estat". La diputada al Parlament i regidora de l´Ajuntament de Barcelona, Eulàlia Reguant, ha piulat a Twitter que l´operació és una "suspensió de l'autonomia per la porta de darrera". "Els que parlen de cop d'Estat, fan un cop d'Estat", ha dit. La presidenta del seu grup parlamentari, Mireia Boya, crida a "no mirar-s´ho des de lluny" i "sortit al carrer davant les conselleries" amb "resistència pacífica". "Això és un cop d'estat", ha afegit. En el mateix sentit s´ha expressat a les xarxes també el portaveu del secretariat de la CUP, Quim Arrufat, que ha piulat que "Això és un cop d´estat".

El govern espanyol justifica les detencions

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat que les detencions d'alts càrrecs del Govern de la Generalitat estan ordenades per un jutjat i que la Guàrdia Civil actua "seguint les diligències ordenades per l'autoritat judicial". Des dels passadissos del Congrés, el ministre ha afirmat que l'operació està oberta però ha evitat donar més detalls ni fer més valoracions.

10 milions de paperetes confiscades a Bigues i Riells

Paral·lament als escorcolls de Barcelona, la Guàrdia Civil ha localitzat en una nau de Bigues i Riells (Vallès Oriental) prop de 10 milions de paperetes. Els Mossos d'Esquadra i l'alcalde de la població han pactat amb el mig centenar de persones que bloquejaven la sortida l'aixecament de la protesta que s'havia reunit davant l'edifici. Entre crits i càntics, els manifestants han tirat aigua contra els tot terrenys de la Guàrdia Civil que custodiaven els combois. Les furgonetes, set en total, però, han quedat aturades de nou uns minuts a la sortida del polígon quan un altre grup de manifestants els ha tornat a barrar el pas a crits de 'Volem les paperetes'. L'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano (ERC), ha reclamat transmetre la imatge de "no violència" i ha volgut deixar clar a la població que l'1-O hi haurà paperetes perquè "no les trobaran".

Colau fa costat a la Generalitat. Què ha dit l'alcaldessa de Barcelona?

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha mostrat aquest dimecres el seu suport a les institucions catalanes després dels registres i de les detencions practicades per la Guàrdia Civil amb motiu de l'organització de l'1-O. En una compareixença a l'Ajuntament, Colau ha reclamat al president espanyol, Mariano Rajoy, que rectifiqui i que aturi la seva "deriva repressora" o es trobarà un poble "més unit que mai" per fer front a la seva "estratègia autoritària". L'alcaldessa ha celebrat les mobilitzacions que s'estan convocant arreu del país i també el seu to pacífic, i ha reclamat a la ciutadania que "no caigui en provocacions". Al seu parer, cal que aquestes concentracions siguin unitàries de tot el catalanisme.

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana Mónica Oltra també s'ha manifestat aquest dimecres contra l'actuació del Govern. "Quan es prohibeixen actes de lliure expressió" i "quan s'entra en institucions i es deté gent sense que en principi fins l'1 d'octubre s'hagi produït aquesta il·legalitat el que s'està és vulnerant la Constitució", ha dit. Oltra ha fet aquestes declaracions als mitjans després de reunir-se amb la Federació de Jubilats i Pensionistes de CC.OO-PV i en ser preguntada sobre les darreres actuacions judicials i policials a Catalunya.

Forcadell crida a votar a l'1-O davant «l'ofensiva antidemocràtic i la repressió de l'Estat»

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha cridat aquest dimecres els ciutadans a votar i participar al referèndum convocat per al dia 1 d´octubre per fer front això a "l´ofensiva antidemocràtica" i de "repressió" que assegura que està desplegant l´Estat a Catalunya.

El govern espanyol ha atracat un vaixell al moll de Barcelona per allotjar reforços policials

El govern espanyol ha atracat un vaixell al moll de Lepant del Port de Barcelona per allotjar una part dels reforços policials que aquests dies ha enviat a Catalunya amb motiu del referèndum de l'1 d'octubre. L'embarcació és un ferri fletat per l'Estat que té una capacitat per a 600 persones. Segons han explicat a l'ACN fonts del Port, inicialment no se li havia donat permís per atracar el vaixell i fer una estada llarga a la instal·lació. Posteriorment, però, l'Estat els va enviar una comunicació oficial fent la petició, i se'ls ha autoritzat a atracar al moll de Lepant a les 09.00 hores d'aquest dimecres. Mentrestant, un altre ferri que tenia intenció d'atracar al port de Palamós també es dirigeix cap a la capital catalana, on arribarà aquesta tarda, després que la Generalitat li denegués l'entrada.

Gabriel Rufián: «Vam néixer per vèncer i no per ser vençuts»