La Guàrdia Civil va detenir divendres a Vinaròs (Castelló) un marroquí de 24 anys resident a Espanya per col·laboració amb la cèl·lula gihadista responsable dels atemptats terroristes comesos el mes d'agost passat a Barcelona i Cambrils (Baix Camp), segons ha informat el ministeri de l'Interior.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va indicar que el jove marroquí detingut ahir a Vinaròs era una persona «molt vinculada» a la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i de Cambrils el mes d'agost passat.

L'arrestat mantenia una estreta relació amb diversos dels terroristes participants en sengles atemptats, especialment amb Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll (Ripollès) i dinamitzador de la cèl·lula gihadista.

La Guàrdia Civil investiga la participació de l'ahir detingut en el suport prestat per a l'adquisició de les substàncies que van permetre la fabricació de més de 100 quilos de TATP (triperòsid de triacetona), l'explosiu que usa el Daesh en els seus atemptats a Europa.

La detenció va ser efectuada per agents del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil per la suposada col·laboració del jove amb la cèl·lula terrorista que va cometre els atemptats de Barcelona i Cambrils els dies 17 i 18 d'agost.

La investigació, que manté oberta la Guàrdia Civil, està permetent reconstruir l'activitat logística de la cèl·lula, que s'estén a les setmanes prèvies als atemptats.

La magnitud dels preparatius trobats després de l'explosió de l'habitatge que els terroristes disposaven a Alcanar (Montsià) -localitat que es troba situat a poc més de deu quilòmetres de Vinaròs- ha requerit una ingent activitat d'amuntegament de substàncies, tant d'aquelles precursores d'explosius com d'altres que facilitessin la comissió dels atemptats.

En aquesta labor de recol·lecció, diversos membres de la cèl·lula van tenir el suport del detingut ahir, que, almenys, va facilitar la seva documentació personal amb la qual es van realitzar compres de peròxid d'hidrogen, una substància fonamental per a la confecció de l'explosiu TATP.

A més a més, es creu que va posar a disposició dels terroristes sengles mitjans de locomoció amb els quals es va fer una part del transport d'aquestes substàncies explosives.

Les múltiples línies d'investigació obertes per la Guàrdia Civil després dels atemptats s'han centrat en la reconstrucció de les vinculacions de la cèl·lula terrorista amb altres elements, tant en l'àmbit nacional com internacional.

La finalitat última és identificar totes aquelles persones que poguessin haver col·laborat en les diferents fases de direcció i preparació de les activitats terroristes d'aquesta cèl·lula.

Els atemptats de Barcelona del dia 17 d'agost a la Rambla de Barcelona i de la matinada següent a Cambrils van causar la mort a 16 persones i ferides a més de 130.

Vuit dels terroristes que formaven el grup van morir, sis abatuts per les forces de seguretat i dos en l'explosió d'un xalet a Alcanar, el 16 d'agost, la nit anterior a l'atac de la Rambla; també es van detenir quatre terroristes -el d'ahir ja és el cinquè-, dels quals dos van ingressar a la presó i els altres dos van ser posats en llibertat.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 201 terroristes gihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior, i un total de 246 des de principi del 2015.

El ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa Stop Radicalismes, els ciutadans poden col·laborar a través d'una sèrie de canals a la seva disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquin a les Forces i Cossos de Seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn.