El Ministeri de l'Interior ha assumit la coordinació de les forces de seguretat a Catalunya, el que no suposa que es retiri cap competència als Mossos d'Esquadra, han informat a Efe fonts ministerials.

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos coordinarà les actuacions policials relacionades amb el referèndum de l1-O, segons han confirmat fonts del Ministeri de l'Interior. De los Cobos, que és director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat (ESS), ha sigut nomenat aquest migdia per la Fiscalia com a "director tècnic" per coordinar Mossos d'Esquadra, Policia estatal i Guàrdia Civil per intentar impedir la celebració del referèndum, després de la reunió celebrada aquest dissabte a la Fiscalia amb els responsables dels comandaments policials.

Així ho ha sol·licitat el fiscal a la llum dels esdeveniments d'aquesta setmana i després que Interior comuniqués per carta al conseller d'aquest departament de la Generalitat, Joaquim Forn, l'enviament a Catalunya de unitats de Policia Nacional i Guàrdia Civil per donar suport als Mossos d'Esquadra al manteniment de l'ordre públic.

Aquest mecanisme de coordinació és, en l'essencial, el mateix pel qual als mossos se'ls va encomanar les actuacions posteriors a l'atemptat de Barcelona i Cambrils, han reiterat les fonts.

Joaquim Forn, conseller d'Interior ha reaccionat a aquesta nova acció de l'Estat contundenment amb una piulada : "L'Estat vol prendre la nostra autonomia, no ens aturaran"

Forn titlla d'ingerència l'actuació de l'Estat

El conseller de l'Interior, Joaquim Forn, ha explicat aquest dissabte que els Mossos d'Esquadra han traslladat a l'Estat que "no poden acceptar que, sota el paraigua de la coordinació, es pretengui dirigir el cos". "El major ha expressat la voluntat del cos de no acceptar la coordinació del representant de l'estat espanyol", ha apuntat Forn en una declaració institucional. El conseller ha titllat aquesta actuació "d'ingerència" i ha advertit que "això se salta tots els òrgans que el marc jurídic disposa per coordinar la seguretat a Catalunya". També ha apuntat que els serveis jurídics del Departament d'Interior estan estudiant aquesta instrucció per donar una resposta jurídica.

Una acció esperada i anunciada

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ja va denunciar ahir que el govern espanyol estava preparant el terreny per intervenir els Mossos d'Esquadra i assumir-ne el comandament. Forn va revelar que aquest dijous es va produir una reunió a la fiscalia amb representants dels cossos de seguretat i en què el director del gabinet de coordinació d'estudis de la secretaria d'estat de seguretat, Diego Pérez de los Cobos, va deixar anar que el govern espanyol té la intenció d'aplicar l'article 46 de la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat del 1986. Aquest article estableix que "si en una actuació concreta concorren simultàniament membres o unitats de les forces de seguretat de l'Estat i de la policia de la comunitat autònoma, seran els primers els que assumiran la direcció de l'operació".

Segons ha explicat Forn, en la reunió que es va celebrar a la fiscalia, Pérez de los Cobos ja va avançar la possible aplicació de l'article 38.2 de la llei de forces i cossos de seguretat de l'Estat, tal com recull la carta del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, enviada aquest divendres en què anuncia que es desplaçaran a Catalunya unitats de reforç dels cossos de seguretat de l'Estat en aplicació, precisament, d'aquest article.

Però segons el conseller de l'Interior, el membre de la secretaria d'estat de seguretat va anar més enllà i també va apuntar la possibilitat d'aplicar l'article 46 d'aquesta mateixa llei. Un fet que en cas de produir-se suposaria, segons Forn, una "intervenció directa de la policia catalana".

"S'ha fet amb la hisenda catalana i ara es vol fer amb la policia", ha denunciat per després afegir que es donaria una situació de "clara vulneració de competències de la policia de Catalunya".

Davant d'un escenari d'intervenció dels Mossos, Forn ha defensat que el Govern té competències respecte tot el que té a veure amb l'ordre públic i que l'executiu vol continuar exercint-les. Així mateix ha admès que una intervenció podria provocar un trencament del cos dels Mossos

Millo insisteix que no hi ha assumpció de competències

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat avui que els Mossos d'Esquadra mantenen les seves competències a Catalunya, encara que ara sigui un comandament d'Interior el que coordini l'actuació de totes les forces de seguretat a les ordres de jutges i fiscals.

En declaracions a Palma, Millo s'ha referit així a la notícia que el ministeri de l'Interior ha assumit la coordinació de les forces de seguretat a Catalunya com ha sol·licitat el fiscal.

"Per clarificar i que ningú s'enganyi" i perquè "ningú pensi coses que no estan passant", Millo ha insistit que no hi ha hagut una assumpció de competències sinó que els Mossos les mantenen, i l'esmentada competència "es recolza" en dotacions de la Policia i la Guàrdia Civil sota la coordinació d 'Interior.