El banc d'inversió nord-americà JP Morgan considera que la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya podria oferir una «finestra d'oportunitat al diàleg» després de l'1 d'octubre i obrir un nou canal de comunicació entre els governs de Madrid i Barcelona.

JP Morgan ha publicat una anàlisi en la qual considera que, independentment que la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional se celebri o no, tindran lloc unes noves eleccions autonòmiques «que permetran mesurar la intensitat del sentiment proindependència».

Aquesta nova convocatòria, segons el parer de l'anàlisi de la institució financera, permetria als partits reagrupar-se i intentar obrir un canal de comunicació entre Madrid i Barcelona sobre la base de la revisió de la Constitució.

JPMorgan creu que, amb més concessions de Madrid, Catalu-nya s'aproximaria a l'estatus d'un «estat semiindependent en una federació i tindria poc a guanyar en una lluita per la secessió més enllà d'una ciutadania i bandera simbòlica».

Sobre la consulta de l'1-O, creu que la celebració del referèndum està ara en dubte per raons logístiques i podria tenir lloc però d'una manera atenuada, amb una «participació limitada per la policia».

L'anàlisi de JP Morgan considera un «pas important» l'oferta del govern espanyol d'obrir un diàleg sobre els mecanismes de finançament regional si es desconvoca el referèndum.

Aquesta «treva», en expressió del text, permetria restaurar la normalitat i obriria camí a una reforma de l'estructura regional de l'estat. Però JPMorgan considera improbable un canvi d'estratègia de la Generalitat i espera que el nivell de conflicte es mantingui «alt» fins a l'1 d'octubre.

L'anàlisi del banc considera que una declaració «clara» i oficial de la Unió Europea assegurant que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i l'eurozona forçaria a enfocar el debat en els efectes negatius de la separació, que el costat català «ha tendit a evitar».