El president nord-americà, Donald Trump, s´ha pronunciat aquest dimarts a favor de la unitat d´Espanya, tot i que ha apuntat que "ningú sap" si els catalans "votaran". "Crec que Espanya és un gran país i hauria de seguir unit unit. Ningú no sap si es votarà. El president diria que no es votarà, però crec que la gent estaria molt en contra d´aixo", ha afirmat. En aquest sentit ha insistit que personalment li agradaria que Espanya "seguís unida". Segons Trump, seria "una bajanada" que el poble de Catalunya marxés d´Espanya. "Crec que la gent de Catalunya porta parlant d´això durant un temps, estimen el seu país, estimen espanya i no crec que marxin", ha apuntat abans d´insistir que vol una "Espanya unida".

Trump ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa conjunta amb el president espanyol, Mariano Rajoy, a la Casa Blanca. El mandatari nord-americà ha assegurat que ha seguit el desenvolupament dels esdeveniments a Catalunya. "Crec que la gent de Catalunya, he parlat d'això durant molt de temps, però m'hi jugo alguna cosa que si tinguessin números acurats i enquestes acurades, trobaríeu que s'estimen el seu país, estimen Espanya, i no marxarien", ha dit.

En aquest sentit ha insistit que ell "simplement" està "a favor d'una Espanya unida". "Ho dic com a president dels EUA, com algú que sent un gran respecte pel vostre president i també, de debò, un gran respecte pel vostre país", ha dit. "Crec que la gent de Catalunya es quedaria a Espanya, seria estúid no fer-h, perqè estem parlant d'un país realment bonic i amb molta història".

Per la seva banda, Mariano Rajoy ha insistit que el referèndum "no es pot celebrar" i que fer una declaració unilateral d´independència des del Parlament seria "un disbarat". El president espanyol ha assegurat que l´1-O hi pot haver "molt de soroll" però "no un referèndum vàlid, democràtic i amb garanties", i s´ha mostrat esperança que s´obrirà una "nova etapa on primi el sentit comú".

El president espanyol també ha descartat la convocatòria d´unes eleccions anticipades fruit de la impossibilitat d´aprovar els pressupostos de l´Estat per al 2018. De moment ha afirmat que només s´han "endarrerit una mica" la presentació dels pressupostos. "Estem parlant amb diferents forces polítiques i no crec que tinguem cap problema", ha dit. En tot cas ha apuntat que convocar unes eleccions anticipades "no està al meu horitzó".

L´executiu espanyol havia anunciat que la qüestió catalana quedaria fora de la conversa entre els dos mandataris. Segons La Moncloa, perquè els Estats Units ja han deixat clara en les últimes jornades el seu suport a la unitat d´Espanya després que el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, traslladés a María Dolores de Cospedal la posició del seu govern en aquesta qüestió.

La realitat, però, és que la portaveu del Departament d´Estat, Heather Nauert, s´ha pronunciat en un sentit molt més ambigu en les últimes jornades. El 14 de setembre va afirmar que el govern dels Estats Units "treballarà" amb el "govern o entitat" que surti del referèndum de l´1-O. La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va refermar aquest dilluns aquesta posició.

La reunió ha tingut lloc un dos després de l´anterior pronunciament sobre la unitat d´Espanya de l´inquilí de la Casa Blanca. El 15 de setembre del 2015, en una reunió amb el rei Felip VI, l´exmandatari Barack Obama va expressar el "compromís" del seu país en "mantenir una relació amb una Espanya forta i unificada". Unes paraules que l´equip de La Moncloa va relacionar ràpidament amb el procés independentista a Catalunya.

La trobada amb Trump tanca l´agenda internacional de Rajoy, un cop La Moncloa ha confirmat que el president espanyol no viatjarà aquest divendres a Tallín (Estònia) per participar a la cimera de la UE. Rajoy es quedarà a La Moncloa per seguir els esdeveniments a Catalunya i presidir el consell de ministres de divendres.