La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va fer pinya al voltant dels bisbes catalans, als quals va denominar «autèntics representants de les seves diòcesis» i «ha demanat que s'eviti adoptar decisions i actuacions irreversibles i de greus conseqüències» davant la «greu situació que viu Catalunya». En una declaració institucional, Ricardo Blázquez, president de la CEE, va apel·lar al «camí del diàleg, de l'entesa, del respecte als drets i a les institucions, i de la no confrontació».

Blázquez va ser l'encarregat de llegir la declaració institucional que «de manera unànime» va aprovar la Comissió Permanent i va apel·lar al «diàleg des de la veritat» com la «veritable solució del conflicte». I va oferir la «col·laboració sincera» dels bisbes a favor d'una «pacífica i lliure» convivència entre tots. Aquesta declaració de la CEE es produeix després que més de 300 capellans i diaques catalans signessin un manifest de suport a la independència.

Posteriorment, més de 400 religiosos catalans van remetre una carta al papa Francesc en què li sol·licitaven que mediï davant del govern d'Espanya perquè permeti el referèndum.