Aquest dimarts hi ha convocat una vaga general a Catalunya per protestar contra les actuacions violentes de l'estat espanyol per impedir el referèndum d'autodeterminació de diumenge. En aquest article t'informem dels serveis, establiments i empreses que secunden la vaga. Cal diferenciar que per una banda, la Taula de la democràcia fa una sota el lema «aturada de país», en la qual empreses i treballadors s'han de posar d'acord en quina és la durada de la protesta. Per l'altra, els sindicats minoritaris CGT, COS, IAC, Intersindical-CSC han convocat una vaga general. La recomanació de sindicats majoritaris com CCOO i UGT és que cada empresa pacti aquesta aturada amb els seus treballadors i no repercuteixi ni en el sou ni en la producció. Si no hi ha acord, sempre es pot utilitzar el dret de vaga. Regió7 s'ha afegit a l'aturada de país.

Hi ha manifestacions aquest 3-O?

A les 11 del matí, ANC i Òmnium criden a la ciutadania a concentrar-se davant dels col·legis que es van veure afectats per les càrregues de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. A més, hi ha altres actes de protesta:

  • 11 h - Protesta dels Bombers a Via Laietana de Barcelona (fins delegació del govern espanyol).
  • 12 h - Manifestació d'estudiants a Plaça Universitat de Barcelona
  • 18 h - Concentracions davant dels ajuntaments de capital de comarca.
  • 18 h - Concentració a Plaça Universitat de Barcelona.

Què passa amb les visites mèdiques i les urgències durant el dia de vaga?

Segons el Servei Català de la Salut (CatSalut), totes aquelles operacions i visites d'unitats especials que siguin inajornables es mantindran per aquest dimarts, tot i la vaga. Així mateix, els serveis d'urgències i emergències funcionaran amb normalitat. Entren dins de la categoria d'inajornables visites de cures intensives, coronàries, hemodiàlisi, neonatologia, parts, tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i transplantaments d´òrgans. També es garanteix les cirurgies coronària i oncològica, el transport sanitari urgent i no urgent vinculat a les unitats especials, les teràpies respiratòries domiciliàries i la diàlisi ambulatòria.

FGC i TMB només circula en determinades hores

  • Els Ferrocarrils de la Generalitat funcionaran entre les 6.30 a 9.30 h i de 17 a 20 h. Ho faràn només oferint un 25% del servei habitual. Fora d'aquest horari no hi haurà servei.
  • TMB també garanteix transport públic en el mateix horari i fora d'aquest no promet que hi hagi circulació de metros.
  • Trens de rodalies i trens regionals, prestarà el seu servei en un 33% durant tot el dia. Llarga distància i AVE ho farà en un 76%.

Manresa manté oberta l'OAC i el 010; tanca pàrquings i pavellons

L'Ajuntament de Manresa se sumarà aquest dimarts, 3 d'octubre, a l'aturada general i tancarà totes les instal·lacions municipals. També s'ha previst serveis mínims.

  • Serveis obriran: Oficina d'Atenció al Ciutadà i Registre General; atenció telefònica 010; Oficina d'Atenció Econòmica; Oficina d'Atenció Tributària; Servei d'enterraments al Cementiri Municipal; Servei de Manteniment i Serveis Socials. També funcionaran els serveis d'atenció domiciliària, de transport adaptat i de menjar a domicili. Igualment, el bus urbà funcionarà en servei de dissabte, que equival aproximadament al 50% del servei dels dies feiners. La Policia Local farà el servei habitual.
  • Serveis que es tancaran: Totes les instal·lacions esportives, culturals i educatives romandran tancades, així com l'Oficina de Turisme, el Museu Comarcal i el mercat de Puigmercadal. També estaran tancades les instal·lacions de FORUM i els pàrquings Centre Històric, Quatre Cantons i Puigmercadal. No hi haurà servei de recollida de residus, de manera que es recomana no treure les escombraries durant el dia de demà.
  • El Kursaal suspèn totes les activitats: Manresana d'Equipaments Escènics (MEES), com a mostra de rebuig a la violència de l'1-O, anul·la l'activitat d'aquest dimarts a tots els espais que gestiona: Teatre Kursaal, Teatre Conservatori i Espai Plana de l'Om. Per tant, estaran tancades les oficines, el servei de taquilles (es podrà comprar només per internet), i se suspendran les classes de l'Aula d'Arts Escèniques (tant de teatre com de circ). El Restaurant Kursaal també estarà tancat.

Igualada tanca tots els edificis municipals

El d'Igualada és un dels ajuntaments que també ha anunciat que seguirà la vaga del 3-O i, per tant, romandran tancats tots els edificis administratius de l'ajuntament, els centres cívics, les instal·lacions esportives, les escoles municipals d'Arts i de Música, el teatre municipal i el museu, i també se suspendran tots els serveis municipals i la vigilància de la zona blava. El batlle de la capital de l'Anoia, Marc Castells, ha fet una crida a "sumar-se massivament a aquesta aturada general per la defensa dels drets del país".

Més ajuntaments que faran vaga

A la Catalunya Central, a més de Manresa i Igualada, també han anunciat que participaran en l'aturada general els consistoris de Berga, Solsona, Castellgalí, Gironella i Cardona.

Quines botigues no obriran aquest dimarts per la vaga?

L'associació de comerciants de Manresa (UBIC) secunda la vaga, per la qual cosa es seus locals adherits haurien de no obrir. Altres establiments que no aixecaran la persiana aquest 3 d'octubre són els supermercats Bonpreu i les botigues Ametller Origen. En un comunicat, l'empresa diu que segueix la crida de la Taula per la Democràcia i aturarà tota la seva activitat. La decisió afectarà totes les àrees del grup, que són l'agrícola, la producció al seu obrador central i l'obertura de les 90 botigues a Catalunya. Així mateix, l'empresa vol expressar el seu dolor per les persones ferides durant la jornada del referèndum. També dóna suport a la vaga el Grup Àuria d'Igualada.

L'empresa de menjar preparat Nostrum tancarà i les botigues de Catalunya, i a més, també aturarà l'activitat a la planta de Sant Vicenç de Castellet.

La cadena de supermercats Mercadona també obrirà i desmenteix que hagi pressionat els seus treballadors perquè no facin vaga. Segons han explicat fonts de l'empresa a ACN, han donant llibertat als treballadors perquè puguin participar en aturades parcials en el marc de l'aturada general convocada. La decisió s'ha pres després d'una reunió amb representants dels treballadors i seguint les recomanacions dels sindicats majoritaris, UGT i CC.OO, perquè cada empresa pacti aquesta aturada amb els seus empleats.

Hi haurà bancs oberts aquest 3-O?

Banc Sabadell i CaixaBank no se sumen a l'aturada de país que la Taula per la Democràcia ha convocat per al proper 3 d'octubre per condemnar la repressió policial del passat 1 d'octubre. Tot i això, fonts dels dos bancs asseguren que respecten el dret dels treballadors a fer vaga si ho volen. En general, es preveu que les entitats d'estalvi obrin amb normalitat.

Les escoles de Barcelona poden escollir i la ciutat decreta serveis mínims

L'Ajuntament de Barcelona ha decretat serveis mínims, d'una banda, i s'adhereix també a l'aturada convocada per la Taula de la Democràcia. Això voldrà dir que els equipaments municipals no essencials tancaran. És el cas de centres cívics, ludoteques, biblioteques o casals de gent gran, per exemple. En el cas dels centres escolars, serà decisió de cada escola.

També se suspendran actes institucionals i reunions polítiques. "Com a ajuntament ens afegim a aquest clam d'aquesta taula unitària, ens sembla que aquestes respostes unitàries són necessàries. És important la màxima unitat per mostrar rebuig als fets d'ahir, ha opinat el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello.

Seat i Frit Ravich mantenen l'activitat

Seat a Catalunya han informat que mantindran aquest dimarts la seva activitat normal després que els sindicats majoritaris hagin decidit no adherir-se a la vaga general. Els seus treballadors si que han fet en canvi una aturada de 15 minuts aquest dilluns per rebutjar la violència de l'1-O.

Frit Ravich, per la seva banda, dona suport a l'aturada cívica d'aquest dimarts i permet que els treballadors que ho vulguin s'hi adhereixin.