Almenys 58 persones van morir i 515 van resultar ferides diumenge a la nit en un concert celebrat a Las Vegas (EUA), víctimes del pitjor tiroteig massiu registrat en la història moderna del país.

El portaveu de la Policia de Las Vegas, Joe Lombardo, va oferir aquestes dades en una roda de premsa en què va demanar paciència als familiars perquè la identificació de les víctimes trigarà temps.

Així mateix, va advertir que les xifres són provisionals perquè, com ha anat passant en les últimes hores, es tem que continuïn en augment. Entre els morts hi ha un agent de la Policia de Las Vegas que estava fora de servei, i dos oficials que sí que estaven treballant van resultar ferits.

Stephen Paddock, un home blanc de 64 anys, va obrir foc durant diversos minuts des de la seva habitació del pis 32 de l'hotel Mandalay Bay a les 22.08 de diumenge hora local (05.08 GMT de dilluns), contra una multitud de més de 22.000 persones que assistien al carrer a un concert a l'aire lliure del festival country Route 91 Harvest.

Paddock, que va actuar en solitari i les motivacions del qual es desconeixen per ara, es va suïcidar abans que les autoritats irrompessin a la seva habitació de l'hotel. Lombardo va deixar que fos un portaveu de l'FBI el que donés els detalls de la investigació i expliqués que es descarta qualsevol vincle del tirador amb cap grup terrorista estranger.

Hores abans, el grup gihadista Estat Islàmic (EI) s'havia atribuït la matança en assegurar, a través de la seva agència de propaganda afí, Amaq, que l'autor de l'atemptat era «un soldat de l'Estat Islàmic». Lombardo va explicar que les autoritats no tenien informació prèvia sobre el sospitós, de manera que va respondre als periodistes: «No sé com això podria haver-se previngut». Una de les revelacions de la seva compareixença va ser que l'atacant va trencar les finestres de l'hotel amb una eina similar a un martell abans de disparar indiscriminadament contra la multitud.

La policia va concloure que Paddock va introduir ell sol, sense col·laboradors, les deu armes que es van trobar a la seva habitació de l'hotel, on s'allotjava des del 28 de setembre. Lombardo va confirmar que han parlat amb la parella de l'atacant, Marilou Danley, de 62 anys, que es troba en aquests moments fora del país.

Encara que se segueix considerant que ella és una «persona d'interès» en aquest succés, els agents creuen que no va tenir res a veure amb la massacre.

En la roda de premsa va comparèixer també l'alcaldessa de Las Vegas, la demòcrata Carolyn Goodman, que va dir que el tiroteig és obra d'un «llunàtic boig ple d'odi» i va demanar a la població que acudeixi als bancs de donació de sang perquè «ara mateix és el més necessari».