El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reclamar ahir al cap del govern, Mariano Rajoy, que obri una negociació «de forma immediata» amb el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i parli amb «totes les formacions» per abordar la crisi catalana «amb ambició i sense exclusions».

Sánchez va plantejar aquesta demanda a Rajoy en la reunió mantinguda al palau de la Moncloa, en què va considerar que «el diàleg és més necessari que mai» després de l'1 d'octubre, segons va informar el PSOE en un comunicat.

La trobada entre Rajoy i Sánchez, que va durar al voltant d'una hora i mitja, s'emmarca, segons Ferraz, «en la disposició del PSOE per contribuir a resoldre la crisi institucional de Catalunya».

Segons el secretari general del PSOE, Rajoy ha d'obrir una ronda de converses amb Units Podem i la resta de forces parlamentàries per emprendre «aquest diàleg amb ambició i sense exclusions, obrint-lo a totes les formacions i afrontant-lo amb una perspectiva que superi la dialèctica de blocs». Al mateix temps, Sánchez va instar el cap de l'Executiu a «restablir el contacte i obrir una negociació de forma immediata» amb Puigdemont per entaular «un diàleg que avui és més necessari que mai», afegia la nota, de quatre paràgrafs.

A la reunió, el secretari general del PSOE va mostrar el seu rebuig a les càrregues policials que hi va haver per impedir el referèndum i que «van deixar un balanç de centenars de ferits». Segons la nota, Sánchez va informar Mariano Rajoy que el grup socialista al Congrés exigirà «explicacions i responsabilitats» al govern «en un format i amb un contingut que es concretarà en les pròximes hores». El líder socialista ja va expressar diumenge a la nit a Ferraz el seu «profund desacord» amb les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i va anticipar que s'exigirien responsabilitats als alts càrrecs que les van ordenar.

Rajoy va sortir a saludar Sánchez a les portes de l'edifici del Consell de Ministres del complex de la Moncloa i es van donar la mà per posar somrients davant els fotògrafs.

El líder socialista va optar per no comparèixer davant els mitjans al final de la trobada a la Moncloa i fixar la seva posició en un comunicat.