«Destrossat anímicament, trist i indignat». Així és com assegura que està l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno (PSC), després de la càrrega policial que van patir els veïns del municipi aquest diumenge, durant el referèndum, a l'escola Sant Miquel. Gimeno, que discrepa de l'opció política de la independència, no tenia previst participar a la jornada electoral al municipi i tampoc va fer-ho davant dels fets ocorreguts «per respecte a la gent que hi havia» i perquè «hauria crispat més els ànims i no hauria aconseguit res». A més, afirma que amb els fets ocorreguts els que defensaven l'opció del diàleg «ens hem quedat sense gaires arguments».

L'alcalde (que ahir sí que va ser a l'acte ciutadà que va tenir lloc al migdia davant l'escola) ha manifestat, a través d'una carta que es va llegir dilluns davant de l'ajuntament i que han fet arribar als veïns, «la més enèrgica condemna i rebuig per l'actuació policial de la Guàrdia Civil per la seva desproporció i violència».

També expressa «el màxim suport» a tots els veïns i veïnes del municipi que van patir les conseqüències «d'aquesta acció policial totalment innecessària i injustificada». Reconeix als veïns «l'elevat sentit de la responsabilitat en no caure en cap mena de provocació i donant un gran exemple de civisme en uns moments molt difícils». L'Ajuntament de Castellgalí s'ha compromès a fer arribar aquest escrit a la delegació del Govern a Catalunya.

En declaracions a Regió7 dilluns, el batlle considerava que «als alcaldes se'ns va ficar intencionadament en aquest merder quan crec que no hi hauríem d'haver sigut, en cap elecció mai hem tret ni posat urnes, s'ha intentat posar-nos o en un cantó o a l'altre i crec que no pertocava».

Gimeno diu que ha viscut moments complicats però cap d'aquesta magnitud i assegura «no entendre» el motiu de la càr-rega policial. Reconeix que «no esperava tanta contundència» i que «és la situació pitjor que ens podíem trobar aquí a Catalunya».

El líder dels socialistes a la Catalunya Central assegura que, a nivell polític, «no tenim clar què passarà en els propers dies i setmanes i entenem que el més probable, per desgràcia, és que hi haurà un espiral de confrontació i acusacions entre els dos sectors». Per aquest motiu, considera que «en un moment o altre hi haurà d'haver diàleg i cessions per les dues parts».

Diu que el PSC «lamenta profundament el que ha passat i condemna enèrgicament les actuacions policials desproporcionades» i que «si en algun moment hem de participar a reconduir les coses intentarem fer-ho» tot i que reconeix que la situació ara «no és fàcil d'arreglar».

Amb tot, Gimeno, que ha reconegut públicament en diferents ocasions que discrepa de l'opció política de la independència, i que «no comparteixo la manera com es plantejava aquesta opció» reconeix que «en aquests moments la nostra posició queda molt diluïda i sense arguments».