La jornada de protesta dels catalans per l'agressivitat dels cossos de seguretat diumenge passat va començar a les carreteres del nostre país. A primera hora, en bona part per l'acció dels pagesos, es van anar produint diferents talls, molts dels quals a la zona de la Catalunya Central. L'eix Transversal va quedar totalment tallat a Rajadell, Bages, i a Gurb, Osona, i l'eix del Llobregat també va tenir el trànsit paralitzat a Sallent i a l'alçada del peatge del túnel del Cadí, a la Cerdanya.

Hi va haver problemes de trànsit en 54 carreteres, segons informava ahir el Servei Català de Trànsit. En el moment de màxima afectació hi havia 47 vies tallades, 4 amb retencions i congestions i 3 en què els vehicles avançaven a marxa lenta.

Unió de Pagesos, un dels grups organitzadors dels talls, afirmava després de l'acció que «la pagesia ha seguit l'#AturadaDePaís a totes les comarques de Catalunya», amb una alta participació. El seguiment va ser del 85% a les comarques de Girona, el 90% a les de Lleida, 95% a les de Tarragona, 90% a les Terres de l'Ebre, 70% a Muntanya, 90% a la Catalunya Central i 80% a l'Àrea Metropolitana, segons les dades facilitades pel sindicat.

Uns 5.000 tractors, sempre segons el sindicat, van sortir a les carreteres, carrers i places d'arreu del país per fer el tall i garantir que es visualitzés que el país estava paralitzat.

Talls perllongats

A la zona de Rajadell el tall va ser perllongat, com el de Sallent i els de la resta de poblacions. Entre les 10 i les 11, els tractors van anar abandonant el seu lloc de protesta i els pagesos van acudir a altres actes convocats ajuntaments o places de municipis. Per exemple, la representació del sector, juntament amb molts vehicles ADF, va ser molt nombrosa al municipi de Fonollosa.

Els pagesos que van participar en el tall de la Cerdanya explicaven que s'havia aconseguit l'objectiu fonamental de tallar l'accés a Andorra a la Seu i de no permetre el pas cap a França en blindar totalment el pas en els dos extrems de la comarca.

A primer hora del matí la llista d'afectacions de les carreteres catalanes era ben llarga: estava bloquejada l'A-2 al Bruc (3 km), Òdena (0,5 km) i Bellpuig (7 km); a l'A-7 Tarragona (0,5 km); a l'AP-7 Cervià de Ter cap a Barcelona (10,5 km), Sarrià de Ter, Vilablareix, Pont de Molins, Vilafranca del Penedès (2 km) i Cardedeu (72km); a la B-10 (Ronda Litoral) entre el Port Fòrum i Ciutat Vella (7 km); a la B-23 a Molins de Rei; a la C-12 a Lleida; C-13 a Balaguer; a la C-15 a Vilanova del Camí; a la C-16 a Riu de Cerdanya i a Sallent; a la C-16c Sant Fruitós de Bages; a la C-17 a Ripoll i Gurb; a la C-25 Rajadell i Gurb; a la C-37 a la Vall d'en Bas; C-55 a Manresa; C-58 a Terrassa; la N-145 a la Seu d'Urgell; N-154 a Puigcerdà, entre moltes altres.