Banc Sabadell va acordar ahir traslladar la seva seu social a Alacant, davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya faci una declaració unilateral d'independència, i CaixaBank celebrarà avui un consell d'administració extraordinari per debatre una decisió en el mateix sentit.

El Banc Sabadell, el cinquè banc més gran de l'estat, en una decisió sense precedents va reunir ahir el seu consell d'administració en sessió extraordinària per donar llum verd al canvi de domicili fiscal de Sabadell a Alacant. Aquesta decisió garantirà que l'entitat segueixi estant sota el paraigua regulador del Banc Central Europe.

El banc català «adopta aquesta decisió per protegir els interessos dels nostres clients, accionistes i empleats. Banc Sabadell continuarà desenvolupant amb absoluta normalitat la seva activitat al servei de les empreses i les famílies en tots els territoris en els quals és present sota la supervisió del Banc Central Europeu i la regulació de l'Autoritat Bancària Europea. El trasllat de domicili social no comporta moviment d'empleats, atès que l'entitat disposa de seus corporatives i operatives en diverses ciutats d'Espanya i del Regne Unit», va afirmar ahir l'entitat en un comunicat.

Aquest trasllat tindrà efectes immediats, ja que els estatuts del banc que presideix Josep Oliu estableixen que es requereix únicament la decisió del consell per fer efectiu el canvi, sense passar per la junta d'accionistes.

Fonts de l'entitat van explicar que «en la pràctica tot seguirà igual», ja que el banc mantindrà els seus serveis centrals a Catalunya, encara que els impostos els pagarà a Alacant. La nova seu estarà ubicada a l'avinguda Óscar Esplá, número 37, on el Sabadell ja té un edifici corporatiu. Alacant, de fet, és un dels principals centres operatius de Banc Sabadell fora de Catalunya i on s'ubicava la seu de l'antiga CAM, que el grup va adquirir en subhasta el 2011.

El Sabadell ha patit en borsa aquests dies, especialment des del referèndum de diumenge, i ahir, després de conèixer-se la seva intenció d'endur-se la seu fora de Catalunya, la seva cotització es va disparar als mercats amb una pujada del 6,16 %.

CaixaBank, l'entitat líder a Catalunya i un dels tres grans bancs de l'estat amb Santander i BBVA, podria seguir els passos del Sabadell i treure la seva seu social fora de Catalunya. El grup que presideix Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar preveu convocar avui un consell d'administració extraordinari per debatre aquesta decisió. Entre les ubicacions que s'estudien perquè el banc català situï el seu domicili social i pagui allà l'impost de societats, entre altres tributs, havia cobrat força ahir l'opció de les Balears, segons avançaven diverses informacions periodístiques.