Un total de disset jutjats de Catalunya han rebut denúncies de particulars contra els Mossos d'Esquadra per suposada inactivitat durant el referèndum de l'1 d'octubre per no haver clausurat col·legis electorals. Entre ells hi ha diversos jutjats de la Catalunya Central, entre els quals Manresa, Solsona, Igualada, Puigcerdà i la Seu d'Urgell, els quals han obert diligències al respecte, segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En concret, el Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa ha obert diligències per una denúncia per desobediència per inactivitat dels Mossos. El Jutjat 1 d'Igualada ha rebut quatre denúncies al respecte, mentre que el Jutjat de Solsona n'ha rebut una més. En el cas del Jutjat de Puigcerdà, té tres diligències obertes: una també per inactivitat dels Mossos, una per revelació de secret per a ús de dades personals i una tercera per lesions lleus. Pel que fa al Jutjat 2 de la Seu d'Urgell, el jutge ja ha demanat informació als Mossos per una denúncia de desobediència.

Els Mossos han defensat sempre que diumenge van complir l'ordre judicial allà on va ser possible, sense que afectés la convivència ciutadana, tal com havia assenyalat la jutgessa del TSJC en la resolució judicial. En molts col·legis es van trobar al matí més de 200 persones bloquejant l'accés, amb la qual cosa era impossible accedir-hi sense fer ús de la força. Malgrat tot, els Mossos afirmen que van tancar el doble de col·legis que les policies estatals.

Paral·lelament, la magistrada del TSJC Mercedes Armas va demanar a Diego Pérez de los Cobos, càrrec del ministeri d'Interior que comandava el dispositiu, un informe sobre el seu «pla de coordinació», tot detallant la tasca de cada cos policial.