Unes 65.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert la Plaça Catalunya de Barcelona per celebrar el 12-O, convocats per Societat Civil Catalana (SCC) i altres entitats espanyolistes. La xifra multiplica per tretze l'assistència de l'any passat. La marxa ha començat al Passeig de Gràcia, i ha arribat a la Plaça Catalunya. Dalt de l'escenari han pres la paraula portaveus de les diverses organitzacions, entre les quals n'hi ha que han rebutjat el diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. El vicepresident del col·lectiu Espanya i Catalans, Javier Megino, també ha reclamat penes per rebel·lió sediciosa als dirigents independentistes. També s'ha fet una crida a participar en les properes eleccions al Parlament, que auguren que se celebraran aviat, i han demanat que la gent voti partits constitucionalistes. L'organització ha deixat clar que rebutja les persones i les entitats que hagin pogut participar en la manifestació i que no respectin el marc constitucional ni els valors democràtics.

Al seu torn, el secretari de SCC Manuel Miró ha dit que el president del Govern, Carles Puigdemont, té una "oportunitat d'or" per tornar al camí de la Constitució, i ha advertit que si no ho fa "els seus actes el faran responsable". "La història el jutjarà i el veredicte no serà bo", ha deixat anar Miró, que ha demanat que torni el "sentit comú".

D'altra banda, Clemente Polo, d'Espanya i Catalans, ha opinat que la declaració d'independència d'aquest dimarts va quedar "reduïda a una pantomima pròpia d'un pati d'escola". Finalment, ha asseverat que els "secessionistes són uns catalans incomplets". Josep Bou, d'Empresaris de Catalunya, ha subratllat que Catalunya és la "millor terra del món" i que Espanya és la "nació més bonica de la Terra", abans de dirigir-se als manifestants per demanar-los que no girin mai la cara, que aixequin el front i, amb orgull i decència, cridin "visques" a la llibertat, la Constitució, el rei, Catalunya i Espanya".

"Negociar no és la solució"

El vicepresident d'Espanya i Catalans, Javier Megino, ha assegurat que representen "la Catalunya legal i lleial a Espanya, la que està emparada per la Constitució", i ha fet una crida a participar massivament en les properes eleccions al Parlament optant per partits constitucionalistes. Al seu parer, "parlar o negociar potser no és la solució". "No podem anestesiar tot el dany infringit. Han d'aplicar-se penes proporcionals al que és una rebel·lió sediciosa", ha dit. També ha apuntat que estan "farts" de veure com les escoles "adoctrinen els joves en l'odi a Espanya" i com els mitjans "inoculen mentides i falsedats". "Estem aquí per dir prou, s'ha acabat, volem sensatesa, democràcia, llibertat i futur", ha conclòs Megino, que ha felicitat els cossos policials de l'Estat per la seva actuació.

Teresa Freixes, presidenta de Concòrdia Cívica, ha avisat que no consentiran que els facin triar identitat, i ha apostat per normalitzar la democràcia a Catalunya. "Que hi hagi diàleg entre les forces de l'arc constitucional, però sense utilitzar de manera injusta les llengües i els símbols que haurien de ser tots", ha dit.

La manifestació ha transcorregut amb normalitat des del seu inici, on les banderes espanyoles han estat les protagonistes, i han proliferat els crits de "Puigdemont a la presó", "viva España i visca Catalunya", "som espanyols, no som assassins" o crits d'homenatge a la Guàrdia Civil i a l'exèrcit espanyol. En acabar la concentració a Plaça Catalunya desenes de persones han continuat fent càntics al mig de la plaça fins passades les 14:00 hores de la tarda.

A banda de SCC també han convocat a la marxa les entitats Espanya i Catalans, Empresaris de Catalunya, Concordia Cívica, Convivencia Cívica Catalana, Regeneración Democrática, Movimiento Cívico 12-O, Profesores por el Bilingüismo, España Generosa i Españoles de a pie. També hi han participat dirigents de Cs i del PPC, com la cap de l'oposició, Inés Arrimadas; el secretari d'Organització de Cs a nivell estatal, José Manuel Villegas; el president del grup municipal del PPC a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, i el diputat popular al Parlament Sergio Santamaría.

Fonts de SCC consultades per l'ACN han explicat que l'entitat no donarà dades de la manifestació perquè no ha pogut mobilitzar un equip per a poder donar xifres fiables, després de centrar els esforços en la gran mobilització del 8 d'octubre, que va omplir diversos carrers de Barcelona.