Un tribunal iraquià va emetre ahir una ordre d'arrest contra el president i els membres de l'Alt Comitè per al Referèndum d'independència de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, que es va celebrar el 25 de setembre tot i el rebuig de Bagdad i del Tribunal Suprem d'Iraq.

El portaveu del Consell Suprem de Justícia, el jutge Abdelsatar Birqadar, va explicar en un comunicat que «l'ordre va ser emesa en resposta a una denúncia presentada pel Consell de Seguretat Nacional, després de la celebració de la cita electoral fent cas omís d'una ordre (de suspensió) del Tribunal Suprem». Birqadar va afegir que la decisió es va prendre d'acord amb l'article 329 de la Llei de sancions. Aquesta ordre es produeix l'endemà que el primer ministre iraquià, Haidar al Abadi, assegurés que no debatria amb ningú sobre el referèndum celebrat a la regió autònoma del Kurdistan iraquià ni dialogarà, llevat que se suspengui.

En una roda de premsa a Bagdad, el governant iraquià va afegir que no es pot estar «amb els braços plegats davant els intents de desfer la unitat del país, perquè això conduirà a més problemes», en al·lusió a la consulta d'autodeterminació del 25 de setembre.

Per la seva banda, el comitè electoral kurd va considerar que aquesta ordre d'arrest representa «una decisió política, sense importància sobre el terreny», segons va afirmar en un comunicat el president de l'organisme, Handren Mohamed. Va precisar que «aquesta decisió és la mateixa que altres del consell de lideratge de la revolució a l'època del (exgovernant) Partit a Baas, que ja s'ha acabat», i va reiterar: «No té cap importància per a nosaltres».

El Consell de Seguretat de la regió autònoma del Kurdistan iraquià va assegurar ahir que han rebut avisos que les forces iraquianes conjuntes estan preparant un «gran atac» al sud i oest de la disputada ciutat de Kirkuk, ocupada per les tropes kurdes.

En un tuit, aquest organisme del Govern kurd va adduir que han rebut «missatges perillosos que les forces iraquianes, les milícies Multitud Popular i la Policia Federal estan preparant un gran atac al sud i oest de Kirkuk i al nord de Mossul, al Kurdistan».

Fins ara, el govern iraquià no ha reaccionat davant aquest missatge, que es produeix en un context en què Bagdad i Erbil -capital del Kurdistan- mantenen tenses relacions després de la celebració del referèndum d'independència, en el qual el sí va obtenir una gran majoria.