La Fundació Arrels, que es dedica a ajudar les persones que dormen al carrer, ha denunciat que el problema dels sensesostre a Catalunya és molt més gran del que es coneix perquè no hi ha xifres sobre quantes persones no tenen llar, més enllà dels recomptes puntuals dels que pernocten al ras que fan cada any alguns municipis. La fundació recorda que caldria saber l'abast del problema tenint en compte que hi ha persones sense llar que dormen al car-rer, que passen la nit en allotjaments temporals com albergs, a la presó o en centres de menors, que malviuen en assentaments i que no disposen d'un habitatge segur.

«No tenim dades fiables per dimensionar la problemàtica al nostre territori», lamenta l'ONG, que considera insuficient tenir només la fotografia dels recomptes del nombre de persones que dormen al carrer en una nit determinada. A Barcelona, el 17 de maig es van comptar 1.026 persones dormint al ras, encara que, durant el 2016, 1.674 persones sense llar van ser ateses pels equips de carrer del Servei d'Inserció Social de l'Ajuntament, mentre que aquella mateixa nit 1.954 persones van dormir en recursos residencials públics i privats de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar.

Arrels remarca que a Barcelona també hi viuen menors estrangers que han fet sols el trajecte migratori cap a Europa i que es troben sense habitatge.