El president Carles Puigdemont va suspendre la declaració d'independència dimarts al Parlament amb el vistiplau de pràcticament tots els consellers del Govern, tant del PDeCAT com d'ERC. Només la consellera d'Educació, Clara Ponsatí, va defensar la posició de declarar unilateralment la independència, segons explicava ahir Elmon.cat.

Segons aquest portal informatiu, durant la reunió de dimarts al matí del consell executiu, i després de quatre dies de reunions intenses, Puigdemont va demanar als consellers que escollissin quina de les dues opcions els semblava més adequada: declarar la independència de forma unilateral, encara que no es tingués cap suport internacional explícit, o bé declarar i suspendre-la de forma immediata per seguir buscant un marc de mediació.

En aquesta trobada, tots els consellers s'haurien posicionat a favor de la suspensió excepte Ponsatí, que va defensar que calia tirar pel dret i assumir les conseqüències d'una declaració unilateral immediata. Per la seva banda, el vicepresident, Oriol Junqueras, es va manifestar partidari del que decidís la majoria.

Havent obtingut el suport dels seus consellers, el president Carles Puigdemont va plantejar la proposta als diputats de la CUP i als de Junts pel Sí només una hora abans de la celebració del ple de dimarts.

Els cupaires van mostrar de seguida el seu desacord amb la proposta, mentre que la portaveu republicana, Marta Rovira, hauria muntat en còlera i fins i tot hauria amenaçat de dimitir.