La incertesa davant una eventual declaració unilateral d'independència està llimant el poder econòmic de Catalunya i n'està danyant el teixit empresarial, constituït bàsicament per pimes, fins a un punt de no retorn a mitjà termini, segons coincideixen diversos analistes econòmics consultats per Efe.

Els trasllats de seus socials fora de Catalunya d'entitats com CaixaBank i Banc Sabadell i d'empreses destacades de diferents sectors d'activitat han provocat inquietud pel seu valor simbòlic i per l'efecte d'arrossegament, que ja s'està fent visible.

«Aquells que tenien previst invertir a Espanya ara s'ho estan pensant, i alguns ja estan apostant per altres països perquè les inversions demanen seguretat jurídica i tranquil·litat i aquí no la hi troben. Això està passant», va assegurar ahir a Efe l'advocat i economista Jacint Soler Padró.

Soler Padró, que presideix la Fundació Catalunya Societat Civil, la qual defensa la tesi de la tercera via davant el conflicte català, va augurar «una catàstrofe econòmica» per a Catalunya i Espanya si no es resol l'actual incertesa política.

Malgrat admetre que els canvis de seus socials de companyies no tenen un efecte directe en l'economia, considera que «sí que posen al descobert que hi ha alguna cosa que no funciona» i provoca «desconfiança».

L'expresident de La Seda i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona als anys 70 va mostrar-se convençut que, si no es recupera en breu l'estabilitat política, els moviments sísmics que viu el món econòmic es traslladaran també a les famílies.

Efectes col·laterals

Per la seva part, el professor de Dret i especialista en banca d'ESADE Juan Ignacio Sanz va alertar que el trasllat de seus d'empreses fora de Catalunya té efectes col·laterals perquè aquesta acció «arrossega» altres negocis relacionats amb la vida empresarial, com les consultories i les auditories.

Així, el professor apunta que, després de la marxa de bancs grans i petits, Barcelona ha deixat de ser una plaça financera, un dels objectius que, recalca, tenia la capital catalana als anys 90, alhora que la ciutat podria haver quedat tocada com a plaça líder de congressos internacionals.