El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha recordat que l'expresident Lluís Companys va ser afusellat "en nom de l'odre i la legalitat" i ha garantit el seu compromís amb "la pau, el civisme, la serenor, la fermesa i la democràcia" com a inspiradors de les decicions que ha de prendre. En una breu intervenció després de l'ofrena floral a la tomba de l'expresident Companys, Puigdemont ha lamentat que quan se suposa que l'ordre i la legalitat "han canviat", el partit que governa espanya continua "banalitzant" el crim i "tria com a socis de manifestació els qui alcen el braç feixista amb total impunitat".

El president ha dit també que Companys va ser "víctima d'un combat molt desigual" entre legitimitat i dignitat democràtica i il·legitimitat i "baixesa del feixisme emparat en la força de l'Estat". D'altra banda, ha reivindicat que contra la "indignitat" d'aquells que calumnien l'escola catalana, la "dignitat" dels mestres.

Puigdemont ha fet l'ofrena floral a la tomba de companys en el 77è aniversari del seu afusellament. Posteriorment i acompanyat pels membres del Govern ha ofert un breu parlament on ha recordat la figura de l'expresident, assegurant que parlar de Companys és fer-ho "de dignitat i coratge".

El president ha dit que Companys va ser afusellat "per ser president de Catalunya" i ha criticat que 77 anys després la seva figura "no ha rebut el tracte digne que mereix". Davant d'això, ha apuntat el deure de memòria i respecte cap a la seva figura i ha defensat el compromís amb la pau "contra la violència, l'agressió i la imposició".

"Contra la violència, civisme; contra les amenaces i la por, esperança; contra els provocadors, serenor; contra els insults, respecte; contra la indignitat d'alguns polítics que calumnien la nostra escola, la dignitat dels nostres mestres; contra qui vol posar l'economia al servei dels interessos polítics, la determinació de les petites i mitjanes empreses i dels treballadors de construir un país de lliure de competència i on pesi més el valor del vot que el de la borsa", ha declarat.