El president de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet arribar aquest dilluns al matí una carta a Mariano Rajoy en resposta a l'ultimàtum que el govern central li va donar a finals de la setmana passada per respondre si havia proclamar o no la independència de Catalunya. En el text, el President no aclareix explícitament si va fer la proclamació i assegura que tan sols va donar resposta als electors. Al mateix temps, Puigdemont ofereix a Rajoy 'una oferta sincera de diàleg' per trobar una sortida pactada a la situació i dóna a la Moncloa dos mesos per tal d'arribar a aquesta solució. Una opció que Puigdemont explica 'no com una mostra de debilitat sinó com una proposta per trobar una solució a la relació entre l'estat espanyol i Catalunya'.

Al govern central no li ha agradat el contingut de la carta. "No era gaire difícil, només havia de dir sí o no i no ho ha fet", ha etzibat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. El mateix Rajoy, poc després, ha afegit que Puigdemont serà "l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució", en referència a l'article 155.

A la carta, Carles Puigdemont demana a Rajoy que aturi la repressió contra les institucions i la població de Catalunya. Així, el president de la Generalitat denuncia la vulneració de drets fonamentals entre els quals cita la intervenció i congelació de comptes bancaris, la censura a Internet, la violació del secret postal, les detencions a servidors públics i la 'brutal violència policial' exercida el passat 1 d'octubre a diferents punts de Catalunya.

La missiva també inclou un apartat d'annexos en els que s'hi inclouen documents com ara el text de la intervenció de Puigdemont de dimarts passat al Parlament, els resultats de l'1-O i de les eleccions al Parlament del 2015 i altres documents internacionals referents a la situació a Catalunya.

Llegeix aquí el text íntegre de la carta de Puigdemont.

I aquí pots trobar el text íntegre de la contestació de Rajoy.

LA REACCIÓ A LA CARTA DE PUIGDEMONT

A continuació recollim les informacions i les reaccions que ha generat la carta enviada per Carles Puigdemont al govern central.

15.30 h - Cospedal visitarà casernes a Catalunya per reconèixer a la Policia i G.Civil

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, visitarà demà les casernes de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) i el Bruc (Anoia) per reconèixer i donar suport a les forces i cossos de seguretat de l'estat en el seu desplegament a Catalunya.

15.10 h - El ministre d'Exteriors alemany expressa el suport a "tothom que vulgui seure" a negociar sobre la situació a Catalunya

El ministre alemany d'Exteriors, Sigmar Gabriel, ha celebrat aquest dilluns al matí des de Luxemburg que "ara" hi hagi "marge per maniobrar" per negociar una solució davant la situació a Catalunya. "Estem molt contents que ara hi hagi espai perquè tothom està capacitat i, esperem, desitjant negociar i rebaixar les tensions", ha afirmat. Segons ha dit, les parts implicades han d"'utilitzar el temps i l'espai a Catalunya i Espanya". En aquest sentit, el ministre ha expressat "tot el suport a tothom que vulgui seure a la taula de negociacions" per "resoldre aquests assumptes" i arribar a una situació "estable" a Catalunya i a Espanya. Per la seva banda, el ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha matisat les paraules de Gabriel en sortir de la reunió amb els seus homòlegs europeus dient que l'alemany "no ha afegit que el diàleg ha de ser dins del marc constitucional". "Crec que Alemanya té una posició indubtable", ha afegit Dastis.

15.00 h - Dastis creu que la Unió Europea donaria suport a l’aplicació del 155

El ministre espanyol d’Exteriors Alfonso Dastis ha assegurat aquest dilluns que creu que la Unió Europea (UE) donaria suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per part del govern estatal. “És l’aplicació de l’ordenament jurídic”, ha subratllat preguntat per si la UE hi donaria suport. A més, Dastis ha afirmat que el govern espanyol continuarà actuant de manera “proporcionada, amb precaució i amb serenitat”, tot i que ha assenyalat que no poden “permetre” a Catalunya continuar mantenint aquesta “il·legalitat i rebel·lió” contra l’ordre constitucional. En la mateixa línia, el ministre d’Exteriors també ha indicat que ha mantingut algunes converses “als marges” sobre Catalunya amb els seus homòlegs.

14.40 h - El PP diu que la proposta de diàleg de Puigdemont és “una trampa”

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha assegurat aquest dilluns després de la reunió del Comitè de Direcció del PP que la proposta de diàleg que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha ofert al president espanyol, Mariano Rajoy, és “una trampa”. Segons Fernández-Maillo, Puigdemont té fins dijous “l’ultima oportunitat” per retornar a la legalitat. Ha acusat el president de la Generalitat de no entendre l’existència de la “separació de poders” i ha apuntat que les eleccions a Catalunya serien “una alternativa” a la situació actual, tot i que no ha aclarit si avalaria que fos el govern espanyol qui les convoqués després de l’aplicació del 155, perquè segons ha assegurat les institucions catalanes “estan segrestades per aquest independentisme que ho inunda tot”.

14.17 h - ERC no descarta aixecar la suspensió de la DUI

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha obert la porta aquest dilluns a aixecar la suspensió de la DUI si l'Estat aplica finalment l'article 155 a Catalunya. "No descartem res ni avancem res. Per tant, queda descartada l'aixecament de la suspensió? No. És aquesta l'única solució? Ho debatrem quan arribi el moment", ha reflexionat en veu alta Sabrià, que ha assegurat que el Govern no es quedarà tampoc de braços plegats. "Si el 155 comporta una intervenció de la Generalitat més gran que la que patim actualment no ens mostrarem impertèrrits i prendrem les decisions que s'han de prendre", ha avançat el portaveu nacional d'ERC, que també s'ha mostrat satisfet per la carta de resposta de Puigdemont i ha trobat "raonable" el termini de dos mesos que ha donat el president de la Generalitat pel diàleg.

13.46 h - Albiol planteja il·legalitzar programes electorals independentistes

El president del PPC, Xavier García Albiol, ha apostat perquè en cas d'eleccions al Parlament s'il·legalitzin els programes electorals independentistes on les formacions apostin per "destruir Espanya". En roda de premsa, el popular ha dit que no proposa il·legalitzar partits però sí que considera "insòlit" i "no admissible" que un partit pugui concórrer a les eleccions dient "que es carregarà el país". "Espero que si algú té la temptació de dir que si guanya les eleccions proclamarà la república, l'estat de dret actuï i ho faci no permetent que es pugui presentar ningú que destrossa Espanya", ha declarat. Així, ha reivindicat que els continguts dels programes electorals han d'estar "ajustats a la legalitat". Ha afegit que això que proposa no és estrany i ha assegurat que això no es permet a països veïns com França o Alemanya.

13.41 h - Rivera demana el 155; emplaça Rajoy a deixar d'intercanviar "correspondència"

El líder de Cs, Albert Rivera, ha emplaçat aquest dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, a deixar d'intercanviar-se "correspondència" amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i aplicar ja l'article 155 de la Constitució. "No podem donar més temps als que busquen suports internacionals per carregar-se la nostra democràcia i la Constitució", ha afirmat Rivera en roda de premsa després de l'executiva del seu partit. Rivera ha afirmat que cal dir "prou" al "xantatge" de Puigdemont. "És el moment d'actuar amb serenitat i fermesa" ha sentenciat.

13.39 h - Salellas demana proclamar la independència abans de l'aplicació del 155

El diputat de la CUP en el Parlament Benet Salellas ha demanat aquest dilluns que es proclami la independència de Catalunya abans que el Govern central apliqui l'article 155 de la Constitució. En declaracions als mitjans, ha defensat que declarar la independència és un "instrument d'autodefensa" davant el 155 i l'única manera d'aconseguir que l'Estat reconegui a Catalunya com a interlocutor per dialogar en igualtat de condicions.

12.04 h - Rajoy respon la carta de Puigdemont

El cap del Govern, Mariano Rajoy, adverteix en la seva carta de resposta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ell serà "l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució", en referència a l'article 155. Rajoy lamenta "profundament" que no hagi contestat al requeriment que li va efectuar i explica que aquesta petició suposa el pas previ al procediment establert en aquest article del text constitucional. Un article que recalca que, en contra del que afirma el president de la Generalitat, "no implica la suspensió de l'autogovern, sinó la restauració de la legalitat en l'autonomia".

11.24 h - Sáenz de Santamaría tampoc accepta la resposta

La vicepresidenta del govern central Soraya Sáenz de Santamaría ha rebutjat la carta enviada aquest matí pel president de la Generalitat Carles Puigdemont a la Moncloa tot considerant que el text no ofereix la claredat que se n'esperava. 'No era gaire difícil, només havia de dir sí o no i no ho ha fet', ha etzibat la dirigent popular. Sáenz de Santamaría ha atacat el President acusant-lo de 'radical' i ha repetit el termini de dijous al matí com a data límit perquè Puigdemont ofereixi una resposta clara abans d'aplicar l'article 155 de la constitució espanyola. Al mateix temps, la vicepresidenta ha reiterat que l'oferta de diàleg del líder català només es pot dur a la pràctica dins el marc del Congrés dels Diputats i dins els límits que marca el text constitucional.

10.56 h - S'endarrereix fins a la tarda la Junta de Portaveus del Parlament

La Junta de Portaveus del Parlament ha acordat suspendre la reunió prevista per aquest matí fins a les 15:30 hores de la tarda d'aquest dilluns. L'òrgan parlamentari s'ha reunit a les 10:15 hores, però la trobada ha durat poc més de cinc minuts. Fonts de Cs, PSC i la CUP coneixedores de la reunió han explicat que serà a la tarda quan la Junta decidirà la data i l'ordre del dia del proper ple, un cop es conegui la reacció del govern espanyol a la carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat al cap del govern espanyol, Mariano Rajoy.

10.37 h - Dastis: «han prevalgut les influències més radicals»

El ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis, assegura que la carta que ha enviat aquest dilluns el president de la Generalitat a Mariano Rajoy no "subministra la claredat que se li demanava" sobre si havia declarat la independència o no. "Han prevalgut les influències més radicals", ha afirmat. "No constitueix una resposta al requeriment", ha dit en arribar a la reunió amb els seus homòlegs europeus a Luxemburg. Amb tot, s'ha remès a la resposta que doni el govern espanyol. Preguntat per l'aplicació de l'article 155, Dastis ha dit que "la seqüència lògica" ara és la que es presenta en el requeriment fet a Puigdemont. "Veurem com segueix desenvolupant-se", ha afegit.

10.33 h - Colau reclama «diàleg real»

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que practiquin el "diàleg real i no l'epistolar". Durant la presentació de la conferència de Xavier Domènec en el marc del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Colau no ha valorat la rèplica de Puigdemont al requeriment de Rajoy però sí que ha carregat contra el popular per haver plantejat el diàleg com una "rendició". "I això és un error, perquè si tu la primera resposta que demanes a l'interlocutor la situes com una rendició, està clar que aquest diàleg no serà fructífer", ha argumentat.

10.12 h - Forn afirma que si el diàleg no és correspost declararan la independència

En una entrevista de Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior de la Generalitatha reconegut que la via del diàleg és difícil però ha demanat "no cremar etapes" abans de conèixer la resposta del Govern central a la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qual no aclareix si va declarar o no la independència el 10 d'octubre i en la qual demana diàleg.

09.44 h - El Govern central no considera vàlida la resposta de Puigdemont

El Govern central no considera vàlida, per falta de claredat, la resposta per carta que el president Carles Puigdemont ha donat a la seva pregunta de si va declarar la independència dimarts passat, segons ha explicat el Ministre de Justícia, Rafael Catalá, aquest matí.