La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va enviar anit a la presó sense fiança per sedició el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per «promoure» el setge a la Guàrdia Civil el 20 de setembre durant una operació per impedir l'1-O. Ambdós van dormir anit a Soto del Real. Lamela va prendre aquesta decisió a petició de la Fiscalia. La decisió de la jutgessa va generar una onada d´indignació als sector sobiranistes i una cassolada que es va poder sentir en molts carrers de Catalunya. ANC i Òmnium van convocar per a avui una aturada a les 12 del migdia i una concentració, a les 7 de la tarda, davant les seus a Catalunya del govern espanyol.

Sánchez i Cuixart, als quals la jutge acusa de «promoure» les concentracions davant la seu de la conselleria d'Economia durant un escorcoll de la Guàrdia Civil, són els únics dels quatre investigats per sedició en relació amb aquest setge que ingressen a la presó per aquests fets després de reclamar-ho la Fiscalia. En aquest paper de promotors, tots dos es van mantenir al capdavant de les concentracions «durant tot el dia, van portar la iniciativa en una pretesa negociació amb els guàrdies civils, van encoratjar i van dirigir l'acció dels congregats, van incitar-los a quedar-se al lloc i els van impartir ordres». Per decretar la presó, Lamela aprecia en la resolució risc de reiteració delictiva, «ja que opera dins d'un grup organitzat de persones», i també observa «alta probabilitat» que els investigats puguin amagar, alterar o destruir fonts de prova.

A més dels fets del 20 de setembre, Lamela també destaca que els mateixos comptes de whatsapp utilitzats per promoure el setge davant de la conselleria, també es van usar l'1-O i des d'aquests «van fer crides als participants animant-los a seguir als col·legis i presentar resistència a les autoritats policials». La jutge recorda, a més, l'actuació de Cuixart a Badalona després que la Guàrdia Urbana hagués confiscat uns cartells en suport a l'1-O que eren a l'interior d'un vehicle. Aquell dia, Cuixart i altres persones van exigir als agents la devolució dels cartells, cosa a la qual aquests es van negar, de manera que el líder d'Òmnium i el tinent d'alcalde de la localitat, José Antonio Téllez, «van sostreure de l'interior del vehicle oficial tot el material intervingut» i van impedir als agents recuperar-lo.

Respecte als fets del 20 de setembre, la magistrada relata com des d'aquestes entitats es van llançar missatges en les xarxes socials no per participar en una manifestació pacífica, sinó per a la «protecció» dels seus governants amb consignes com «parar la Guàrdia Civil». Tant és així que alguns dels congregats van punxar rodes i van destrossar diversos cotxes mentre altres van empènyer els agents, i hi va haver qui va bloquejar la sortida d'un vehicle. «Tots aquests fets de caràcter objectiu posen de manifest [...] que l'actuació de tots dos investigats, apel·lant a la resistència, estava orientada a impedir l'aplicació de la llei i de les resolucions», destaca l'acte. Amb això, segons la jutge, pretenien «impulsar i assegurar la celebració del referèndum il·legal d'independència i amb això la proclamació d'una República catalana, independent d'Espanya, contravenint amb això la Constitució».

La jutge apunta a Cuixart i Sànchez com els «interlocutors» de les mobilitzacions, però sense acceptar les opcions que els especialistes de seguretat ciutadana proposaven per evitar o disminuir els riscos, ni tractar de desconvocar o diluir aquestes concentracions. En aquest sentit recull la crida de Sànchez als congregats davant d´Economia: «Que ningú se'n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa». De la mateixa manera, assenyala que el líder d'Òmnium va demanar que la mobilització davant Economia no s´aturés i recorda com tots dos, enfilats a un cotxe de la Guàrdia Civil, van cridar a «la mobilització permanent».

Missatges dels empresonats

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van demanar ahir en missatges enregistrats «unitat», «serenitat», «confiança» i «coratge» després que la jutge els decretés presó sense fiança.

En dos vídeos difosos a través de les xarxes socials després de la decisió judicial -publicats a través dels comptes de Cuixart i de l'Assemblea a Twitter-, els dirigents de les entitats sobiranistes lamenten que se'ls hagi «privat de llibertat». Sànchez avisa que la decisió «no respon a cap principi de justícia»: «És un acte per intentar atemorir-nos, castigar-nos per haver defensat la llibertat i haver sortit al carrer pacíficament; [...] No podran doblegar-nos si ens mantenim forts», assegura el líder de l'Assemblea. «Ens havien dit que no podríem votar i ho hem fet; ara ens diran que no podem crear aquest nou estat», va apuntar Cuixat al seu torn en una crida també a «seguir treballant de manera organitzada».

Al vídeo Sànchez demana també que «qualsevol resposta» els propers dies -apel·la a la «mobilització permanent» fins a la «proclamació de la república»- s'ha de fer sobre la base de la unitat, el civisme i la confiança. «No podran doblegar-nos si ens mantenim forts. Jo ho estic», deia Sànchez.