L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va instar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a rectificar, que «no és rendir-se», i construir un nou model de convivència basat en el «respecte mutu». Abans de participar en un acte organitzat per les Joventuts Socialistes de Castella i Lleó, Rodríguez Zapatero va demanar a Puigdemont que aclareixi si el dia 10 va declarar la independència. «Sempre és millor picar dues vegades a la porta que clavar un cop de porta», va assenyalar l'expresident, que va fer una crida a la rectificació al Govern de Catalunya per poder «construir» un nou model de convivència guiat pels ideals europeus de «respecte mutu».

Per la seva part, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, va advertir que efectuar una declaració d'independència seria «un error gravíssim per a Catalunya i les seves institucions», fet pel qual espera que el president de la Generalitat «digui la veritat en la seva resposta al Govern espanyol».

Maroto apel·la al seny

Per la seva part, el vicesecretari de Política Social i Institucional del PP, Javier Maroto, va apel·lar ahir al seny català per advertir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que «a vegades una retirada a temps és una victòria».

«Senyor Puigdemont, sabem les pressions que està tenint, però també sabem tots que avui toca tenir sentit comú. Aquest seny català que tant aconsella que, a vegades, una retirada a temps és una gran victòria. Hem de recordar-ho perquè ens hi juguem molt», va dir a l'acte «40 anys creixent en democràcia», que va celebrar-se ahir a Santander.

Maroto va recordar que avui a les deu Puigdemont ha de prendre una decisió i ha de fer-ho pensant «en el bé comú» perquè «dividir els teus és la pitjor decisió». Segons Maroto, l'independentisme fa molt temps que juga en l'ambigüitat, però aquest temps acaba demà. «Només es pot jugar a la claredat i la responsabilitat. L'única resposta útil i responsable és dir contundentment no», va afirmar.