Les forces iraquianes van obtenir ahir el control de diverses àrees i instal·lacions estratègiques de la província de Kirkuk, que es disputen amb el Govern kurd i en la qual estan desplegades les tropes peixmerga, amb les quals s'han enfrontat.

La Comandància de les Operacions Conjuntes, que dirigeix l'operació militar llançada després de la fi de l'ultimàtum de Bagdad per al lliurament de Kirkuk, va assegurar que unitats de les Forces Antiterroristes es van desplegar a la base militar K1, la principal de la zona. La base va ser establerta pels EUA i va ser seu de l'Exèrcit iraquià fins que les tropes kurdes li van arrabassar el seu control en l'ofensiva contra el grup gihadista Estat Islàmic el 2014. Des de llavors, els peixmergues tenen presència en diverses àrees de Kirkuk, encara que siguin fora dels límits territorials de la regió autònoma del Kurdistan reconeguts per Bagdad.

Per la seva banda, les forces kurdes van assegurar que defensaran el territori i el poble del Kurdistan, després de l'inici d'una operació militar a la disputada província de Kirkuk, el control de la qual intenta recuperar el Govern central de Bagdad. El ministre de Defensa kurd en funcions, Karim Sinyari, va declarar en un comunicat després d'una reunió a Erbil amb forces de la coalició internacional liderada pels Estats Units que «no callaran» i defensaran el territori i el poble del Kurdistan. Sinyari, que també és ministre d'Interior de Kirkuk, va responsabilitzar el govern iraquià, els líders militars i «a qui els dóna suport» de l'esclat de la violència a la zona.