L'article 155 està en marxa. Tot i que el Parlament de Catalunya no va proclamar la independència de forma «formal», tal com ha traslladat a Mariano Rajoy aquest dijous el president Carles Puigdemont per carta, l'executiu de Madrid considera que la resposta no s'ajusta a la seva petició i ha decidit activar de forma definitiva la intervenció de la Generalitat. Cs i PSOE han avalat aquesta via. No serà, però, fins el 30 o 31 d'octubre quan se celebrarà el ple al Senat per aprovar el pla d'acció.

En el text enviat aquest matí, Puigdemont lamenta la manca de diàleg del govern central i afirma que «que l'única resposta sigui la suspensió de l'autonomia indica que no es vol parlar». I conclou: «si l'estat persisteix en impedir el diàleg i continuar amb la represió, el Parlament podrà procedir a votar la declaració formal de la independència».

La Moncloa, per la seva banda, ha tardat pocs minuts a respondre. En un comunicat primer i després per boca del portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha anunciat que continua els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució en considerar que la segona carta enviada pel president de la Generalitat tampoc respon al requeriment en què se li demanava que aclarís "de forma precisa" si s'ha declarat la independència.

Llegeix la carta enviada per Puigdemont

Llegeix la resposta del govern espanyol

Dissabte se celebrarà un Consell de Ministres extraordinari per aprovar les mesures que portarà al Senat el govern espanyol amb l'objectiu de "protegir l'interès general dels espanyols i restaurar l'ordre constitucional a la comunitat autònoma". D'altra banda, l'executiu de Rajoy denuncia l'actitud dels responsables de la Generalitat i els acusa de "buscar deliberada i sistemàticament l'enfrontament institucional tot i el greu dany que està causant a la convivència i l'estructura econòmica de Catalunya".

Quan a la data del ple del Senat on s´ha d´aprovar el pla d´aplicació de l´article 155 no se celebrarà previsiblement la setmana que ve, sinó la següent. Fonts del Senat apunten com a data més probable el 30 o 31 d´octubre. El motiu són els procediments previs que comporta, començant per la necessitat que la convocatòria d´una comissió -podria ser la comissió general de les CCAA o una altra de mixta- que avaluï el cas abans d´enviar un nou requeriment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i traslladi la proposta al ple del Senat. El fet que el Consell de Ministres extraordinari que ha d´aprovar les mesures no tingui lloc avui dijous -com estava inicialment previst- sinó dissabte ha comportat un endarreriment del calendari inicial, que segons havien apuntat fonts de La Moncloa culminava dijous i divendres de la setmana que ve amb una aprovació del 155 en ple.

El PSOE confia en una aplicació «limitada» del 155

Un cop anunciada la decisió del PP de tirar endavant el 155, faltava veure quin suport tindria entre les altres forces polítiques. Albert Rivera, ràpidament ha posicionat Cs a favor de la intervenció de l'autonomia catalana i ha titllat de «xantatge» inacceptable la proposta de Puigdemont.

Per part del PSOE, qui ha parlat ha estat el secretari d'Organització, José Luis Ábalos, qui ha confirmat que el seu partit dóna suport al Govern en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, tot i que ha confiat que aquesta sigui una mesura "el més breu possible" i "molt, molt limitada". Ábalos ha denunciat la "tramposa" oferta de diàleg del president català i ha assenyalat que, un cop conegudes les propostes exactes del PP, el PSOE determinarà si el seu suport és absolut, relatiu o en un altre grau.

Podemos creu que la decisió és un «error»

Al costat oposat, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha avisat que l'aplicació del 155 a Catalunya seria un "error" i una "involució democràtica" i que, a més, suposaria llençar avivar el conflicte.

"Hi ha dues opcions: llençar més llenya al foc o buscar solucions, que no passa per diàleg en genèric sinó en concret", ha comentat Iglesias en declaracions als mitjans des dels passadissos del Congrés.

El líder de Podem ha reiterat la seva aposta per un referèndum "legal, acordat i amb garanties" com a "solució més sensata" per donar sortida al conflicte català

El PDeCAT avala declarar la independència si s'aplica el 155

Anit, en el consell nacional extraordinari del PDeCAT, celebrat al World Trade Center de Barcelona, amb el president Carles Puigdemont, l'expresident Artur Mas i la coordinadora general del partit, Marta Pascal, de caps de cartell, es va reiterar el suport del partit a l'estratègia de Puigdemont: aixecar la suspensió de la independència si l'estat aplica l'article 155 de la Constitució.

La primera a parlar en el consell nacional va ser la coordinadora general del partit, Marta Pascal, que va traslladar el suport de la formació al cap del Govern perquè prengui aquesta mesura. Just després, Puigdemont va confirmar que si l'Estat suspèn l'autonomia de Catalunya no tindrà més remei que aixecar la suspensió de la declaració d'independència. Ara bé, si el govern espanyol no aplica el 155 el PDeCAT aposta per no aixecar la suspensió i mantenir la via del diàleg.

D'altra banda, Pascal va assegurar que el partit no preveu ara cap escenari d'eleccions, i que en el consell nacional ni ella ni Puigdemont -els únics que van prendre la paraula- no s'hi van referir.

Tot i l'aval del PDeCAT perquè Puigdemont aixequi la suspensió de la declaració d'independència si l'Estat aplica el 155, no es va concretar quan pot arribar aquest escenari. És a dir, no es va detallar si aquest aixecament -que hauria de tenir lloc, previsiblement, en una nova sessió plenària al Parlament- ha de tenir lloc quan el govern espanyol anunciï els tràmits de la suspensió de l'autonomia, o bé si s'ha de produir quan el Senat confirmi l'aplicació de l'article 155.

Després que el govern espanyol digués ahir que no aplicarà la suspensió de l'autonomia si Puigdemont convoca eleccions, Pascal va subratllar que no s'havia parlat d'aquesta possibilitat. Pel que fa a uns comicis constituents, la també diputada de JxS va recordar que el full de ruta i el programa electoral de la coalició independentista ja preveu aquestes eleccions, que «quan toquin ja vindran». «No és un escenari que hi hagi damunt la taula», va insistir.

Aposta pel diàleg

Tant Pascal com Puigdemont van reiterar que mantenen la mà estesa del diàleg, i van assegurar que si hi ha voluntat de l'Estat per negociar «cal asseure's i parlar». Però també van deixar clar que si la resposta a aquesta oferta de diàleg és el 155 caldrà aixecar la suspensió de la declaració d'independència. «Sempre hem dit que tenim el mandat de l'1-O i que el volem fer efectiu. Ho volem fer bé, i que en aquest país les coses passin en base al compromís que tenim», va constatar Pascal.

De fet, s'espera que la carta que Puigdemont enviarà aquest dijous al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, anirà en aquesta mateixa línia del diàleg. Tot i que ahir el president del Govern havia d'acabar de perfilar la missiva amb els consellers, Puigdemont tornarà a apel·lar al diàleg i a la negociació amb l'Estat, encara que també insistirà que no farà cap passa enrere.