Eleccions autonòmiques en els propers mesos, al gener segons PSOE i Cs, i intervenció dels Mossos d'Esquadra i TV3. Aquestes són les mesures que el Govern espanyol té preparades i que demà s'haurien d'aprovar en una reunió del Consell de Ministres. Així és com ho han avançat els socialistes aquest divendres al matí, formació que com Ciutadans, avala l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El portaveu de la Moncloa, Íñigo Ménez de Vigo, ha comparegut en roda de premsa i ha matisat que és "prematur" fixar els comicis al gener, tot i que no ha negat que la intenció és que n'hi hagin.

La notícia l'ha llançat a primera hora Eldiario.es i l'ha confirmat en entrebvistes a TVE i Antena 3 l'exministra Carmen Calvo, actual secretària d'Igualtat dels socialistes i experta en Dret Constitucional, que ha negociat durant "moltes hores" amb l'Executiu de Rajoy el paquet de mesures que demà aquest remetrà al Senat.

Després de subratllar que espera sobretot que aquestes mesures siguin "equilibrades, però eficaces", Calvo ha admès que "evidentment podrien afectar" els Mossos i TV3, a més dels comptes de la Generalitat, amb la finalitat de "tornar a la legalitat, a la normalitat i la tranquil·litat institucional perquè els catalans tornin a les urnes".

Per als socialistes, l'aplicació pràctica de l'article 155 significa "reposar la tranquil·litat per anar a unes eleccions" i, segons ha explicat Calvo, han esmerçat "moltes hores de treball i d'afinar moltes qüestions" per aconseguir que el Govern ho entengui així també.

Per això, Calvo confia en que el PSOE pugui donar la seva benedicció a totes les mesures que el Govern de Rajoy aprovi demà, sense oblidar que fins que el ple del Senat no les aprovi a final d'aquest mes pot evitar-se in extremis la seva posada en pràctica.

Mà estesa a Puigdemont per revertir la situació

Sobre això, la dirigent socialista ha recalcat a la Ser que "fins que es voti en el ple hi ha moltes hores, hi ha molts dies, hi ha finestres" per revertir la situació si el president Puigdemont volgués i que els socialistes "no perdran ni un minut de temps per intentar" que així sigui.

Deixar passar un temps per «refreder l'escenari polític» abans de les eleccions

La Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) fixa 54 dies de termini per celebrar els comicis des de la seva convocatòria de manera que l'últim dia per convocar els comicis i que aquests se celebrin abans de final d'any és dimecres que ve 25 d'octubre.

Govern i PSOE coincideixen a allargar aquest termini. En el cas de l'Executiu espanyol, i segons cita el diari Eldiario.es, es veu necessari esperar fins com a mínim el gener per "refredar l'escenari polític molt caldejat des de l'1-O". Des del PSOE s'estima que és necessari també "un marge més gran".