El portaveu del PP a Sant Joan de Vilatorrada, Josep Lluís Javaloyes, ha demanat la dimissió de l'alcalde d'aquesta població, Gil Ariso, per considerar-lo «el màxim responsable» dels fets ocorreguts als col·legis del municipi en el referèndum de l'1 d'octubre (va ser un dels més afectats per l'esbatussada policial), atès que «qualsevol cessió d'espais electorals atemptava contra la legalitat vigent i incomplia les resolucions del Tribunal Constitucional».

Javaloyes va llençar aquestes acusacions a l'alcade en el darrer ple, dijous al vespre, tot recordant que abans de l'1-O el grup del PP ja va advertir al govern local sobre la qüestió. Reitera que com a alcalde, Ariso «és el màxim responsable» d'aquells fets «per deixadesa de funcions per incompliment de la llei, vulneració de la legalitat, i desobediència institucional».

Tot i lamentar «la violència o el patiment que van poder viure algunes persones durant la jornada», Javaloyes sosté que «les forces i cossos de seguretat van actuar sota el mandat d'un jutge, on es demanava que es retiressin unes urnes per impdir una irregularitat, i en cap moment la intenció era anar contra les persones». Afegeix que «el govern d'Espanya té l'obligació de complir i fer complir la llei, protegir la democràcia i prservar els drets fonamentals».