Els alcaldes del PSC de Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Granollers, Castellar del Vallès i Castellbell i el Vilar van reclamar ahir al seu partit que s'oposi «frontalment» a la proposta del Govern per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya. La primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, la socialista Sílvia Panenque, també va signar aquest document.

En senyal de protesta, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon (PSC), va renunciar ahir al seu càrrec de secretària de Cohesió i Integració de la Comissió Executiva Federal del PSOE.

Els cinc alcaldes van subscriure un comunicat conjunt en el qual expressen el seu «més radical desacord i rebuig» a l'aplicació del 155 i de les mesures que se'n deriven i que ahir va comunicar l'Executiu de Mariano Rajoy.

«Demanem que el PSC s'oposi frontalment a aquesta mesura i no validi, en cap cas, la seva posada en marxa. El projecte dels socialistes catalans es fonamenta en l'exercici i el constant enfortiment de l'autogovern de Catalunya. L'aplicació del 155 suposa, de fet, la suspensió de l'autonomia de la Generalitat i del Parlament, amb conseqüències irreparables», assegura la nota.

En aquesta línia, es mostren favorables a «reconduir el conflicte» sobre la base de «parar el rellotge» i «congelar totes les condicions prèvies» per seure a parlar «sense exclusions ni línies vermelles».

Per arribar a aquest punt, els alcaldes socialistes insten la Generalitat a no portar a terme cap declaració d'independència, que consideren que seria una «mesura irreversible i unilateral» i adverteixen que aquesta decisió facilitaria «la ruptura i el xoc de trens».

A més, insisteixen que «els ciutadans de Catalunya mereixem un exercici de grandesa política des de totes les parts implicades, que es reconeguin amb valentia els errors que tothom ha comès per poder-los superar i evitar així nous errors encara més greus».

Els signants també creuen necessària la retirada del 155, defensen una reforma constitucional amb la participació de tots els grups parlamentaris del Congrés, i que s'iniciïn els treballs a Catalunya per elaborar un nou Estatut «que doni resposta als anhels de la societat catalana».

La declaració la signen les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón; i Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia; i també els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart; Granollers, Josep Mayoral; i Castellar del Vallès, Ignasi Giménez.