La junta de portaveus del Parlament ha estat convocada per demà al matí amb l'objectiu de fixar la data i ordre d'un ple que, previsiblement, se celebrarà a final de la setmana que ve i en el qual es coneixerà la resposta del Govern a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Segons ha informat la cambra autonòmica, la junta se celebrarà demà a les 10:30 hores i també està previst que dimarts hi hagi reunió de la Mesa.

La convocatòria s'ha produït després que ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demanés al Parlament la convocatòria d'un ple per decidir sobre l'"intent de liquidar" l'autogovern català, en el que va titllar com "el pitjor atac a les institucions" democràtiques de Catalunya des dels temps de Franco.

Puigdemont va fer aquesta petició en una declaració institucional després de fer-se públiques les mesures previstes pel Consell de Ministres per aplicar l'article 155 de la Constitució.

El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha apuntat avui que el ple adoptarà una decisió respectuosa amb el "mandat de l'1 d'octubre" i en defensa de les institucions catalanes, davant de l'anunci d'aplicació del 155.

Mentrestant, des de les files independentistes s'alcen veus, com la de la secretària general d'ERC, Rovira, que reclamen "accelerar" en la construcció de la República, des de l'oposició, tant Ciutadans com el PSC, han reiterat la seva reclamació a Puigdemont perquè convoqui eleccions autonòmiques.