Totes les mirades han estat posades aquest divendres al Parlament de Catalunya, on en una sessió que havia de començar a les 12 i s'ha posposat fins passada la 1, la cambra catalana ha fet efectiva la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

Una DUI es produeix quan un govern es declara a si mateix estat sobirà sense comptar amb el vistiplau de l'estat del qual se separa.

El Parlament considera que té el mandat de proclamar Catalunya com un estat independent després de la victòria en el referèndum de l'1 d'octubre, una convocatòria, però, que per a l'Estat Espanyol no té validesa en haver estat suspesa pel Tribunal Constitucional.

Moviments per evitar la DUI

Per evitar fer la DUI, una opció que Europa veu amb mals ulls ja que suposa una ruptura dramàtica, l'executiu de Puigdemont havia demanat diàleg a la Moncloa. També havia estès la mà a una mediació nacional o internacional per trobar una solució pactada al conflicte català, que podria ser un referèndum acordat.

Madrid ha rebutjat les darreres setmanes qualsevol tipus de mediació pública i ha posat en marxa l'article 155 de la Constitució que suposa la intervenció de l'autonomia de Catalunya i la destitució de tot el govern català, amb l'objectiu de convocar en uns mesos noves eleccions autonòmiques.

Un futur incert després de la DUI

Aquest divendres, un cop el Parlament ha proclamat la DUI, el xoc de trens s'ha intensificat i s'obre un escenari d'incertesa en el qual podrien coexistir dues legalitats ja que el Parlament ha autoproclamat un nou estat independent i, per tant, han d'entrar en vigor les lleis de transitorietat, mentre que l'Estat Espanyol no reconeixerà aquesta nova sobirania i emprendrà les mesures que consideri oportunes per conservar la seva unitat.