Carles Puigdemont ha descartat la convocatòria d'eleccions anticipades i ha deixat la independència en mans del Parlament. En el seu discurs al Palau de la Generalitat, Puigdemont ha assegurat que estava disposat a convocar-les si el govern espanyol aturava l'aplicació de l'artícle 155, però finalment no ha rebut les garanties necessàries i per aquest motiu ho ha descartat.

Junts pel Sí (JxSí) ha apostat per posar en marxa el "procés constituent" d'una república catalana en el ple que començarà aquest divendres a les 12.00 h del migdia per evitar que el Govern espanyol "imposi una dictadura policial a Catalunya" de la mà de l'article 155.

Segons el president, durant el dia d'ahir va explorar la possibilitat de les eleccions per "evitar l'impacte de les mesures derivades de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució". Però en veure la "resposta irresponsable" del govern espanyol del PP, va descartar aquesta via.

És per això que Puigdemont ha deixat en mans del Parlament decidir quin ha de ser el proper pas a seguir, perquè correspon "procedir al que la majoria parlamentaria determini", obrint així la porta als escenaris que contemplaven la declaració d'independència.

A continuació, la narració minut a minut de tot el que ha succeït al Parlament, al Senat i als carrers de Catalunya en una tarda intensa i clau en el procés independentista:

21.30 h - JxSí crida a iniciar el "procés constituent" per evitar la "dictadura policial"

El president del grup parlamentari Junts pel Sí (JxSí), Lluis Corominas, ha apostat avui per posar en marxa el "procés constituent" d'una república catalana per evitar que el Govern de Mariano Rajoy "imposi una dictadura policial a Catalunya".

En la seva segona intervenció en el ple monogràfic del Parlament d'aquesta tarda per abordar la resposta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, Corominas ha acusat al Govern de Rajoy de "mossegar" la mà estesa del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que havia ofert convocar eleccions a Catalunya a canvi que l'autonomia catalana no sigui intervinguda.

Corominas ha demanat així a la resta de grups parlamentaris que rebutgin el 155 per ser aquest "una agressió sense precedents al poble de Catalunya".

21.05 h - Acaba el ple del Parlament de Catalunya

Carme Forcadell dóna per tancada la sessió parlamentaria d'aquest dijous. La sessió al Parlament de Catalunya es reprendrà demà a les 12.00h.

21.03 h - La CUP insta Puigdemont a "triar bé els companys de viatge" i a "actuar amb fermesa"

La CUP ha instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "triï bé els companys de viatge" entre els que avui se li han ofert per "ofrenar noves glòries a Espanya o els que van posar el seu cos l'1-O", en paraules del diputat Albert Botran. El cupaire ha reclamat que entre aquest dijous i aquest divendres "ningú mercadegi" amb el mandat popular i per això ha dit al president que ha de "dir la veritat i actuar amb fermesa". Ha afegit que només assumint el mandat de l'1-O podran "mirar a la cara a la gent" i que ha estat aquesta la que ha permès que avui no s'hagin "estimbat". Anteriorment, el diputat Benet Salellas ha criticat el paper de PSC, Cs i PP en l'aplicació del 155 i ha asseverat que amb aquest o sense la CUP continuarà "caminant cap a la república catalana".

21.00 h - El Senat accepta l'aplicació gradual del 155

La comissió conjunta encarregada de tramitar les mesures del Govern contra la Generalitat a l'empara de l'article 155 de la Constitució ha acordat introduir en la proposta una esmena socialista a favor de la "aplicació gradual" dels preceptes plantejats per l'Executiu.

És l'única esmena incorporada al dictamen que demà debatrà el ple de la cambra alta, amb els vots majoritaris del grup popular, del PSOE i del grup Mixt.

L'esmena socialista també contempla la possibilitat d'"anticipar" la supressió de les mesures "si cessessin les causes que el motiven", tot i que de no ser així es pot dur a terme una "utilització proporcionada i responsable de les mesures, modulant la seva aplicació si es produeixen canvis en la situació ".

20.50 h - Puigdemont va oferir la Presidència a Junqueras

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va posar sobre la taula dimecres a la nit la possibilitat de plegar i deixar pas al vicepresidentplegar i deixar pas al vicepresident, Oriol Junqueras, perquè declarés la independència. Tal i com ha pogut saber l´ACN, quan el president veia molt possible un acord amb el govern espanyol per garantir l´aturada de l´aplicació de l´article 155 a canvi de convocar eleccions anticipades, el vicepresident i altres veus del món independentista van considerar que un pacte així no podia donar-se si es renunciava a proclamar la república catalana.

20.44 h - Albiol insta Puigdemont anar al Senat a "donar la cara" i posar "punt final"

El líder del PP Català, Xavier García Albiol, ha demanat avui al president català, Carles Puigdemont, que vagi demà al Senat per "donar la cara" i posar "punt final" al seu full de ruta independentista, i ha considerat que el Govern central està "legitimat" per aplicar l'article 155 de la Constitució.

En la seva intervenció en el ple monogràfic del Parlament per debatre els efectes de l'aplicació del 155, Albiol ha qualificat de "surrealista" i "insòlit" el succeït avui a Catalunya i ha qualificat Puigdemont d'"enredant professional" que "per aconseguir els seus objectius no li importa la voladura de la convivència a Catalunya".

20.30 h - Fachin avisa l'Estat que la realitat no canviarà "per imposició ni cops de porra"

El portaveu parlamentari adjunt de CSQP i líder de Podem, Albano Dante Fachin, ha retret aquest dijous a la tarda a PSC i PSOE que no hagin capitanejat una moció de censura contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, si no atenia una proposta d'eleccions per part del Govern a Catalunya. Després que Puigdemont hagi admès que ha explorat aquesta possibilitat per "evitar l´impacte de les mesures derivades de l´aplicació de l´article 155 de la Constitució", Fachin ha recordat als de Miquel Iceta que treure Rajoy de la Moncloa era l'objectiu que es va fer seu el secretari general socialista, Pedro Sánchez. "Si vostè parla amb qui fractura la societat, amb Cs i PP, de quina fractura ens parla?", ha etzibat Fachin en arrencar més d'un cop els aplaudiments de JxSí i CUP i de no tots els diputats de CSQP.

20.20 h- ACM i AMI convoquen els alcaldes a anar al Parlament a seguir la sessió plenària d'aquest divendres

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) han convocat els alcaldes a anar al Parlament aquest divendres per seguir el ple i a fer-ho amb la seva vara. Les entitats han fet arribar un text, al que ha tingut accés l'ACN, on es convoca els alcaldes i alcaldesses a anar a la cambra catalana a les 11.00 hores. "Recomanem dur la vara", diu el missatge. El text també afirma que se'ls habilitarà un espai per poder seguir la sessió plenària.

20.00 h - Rabell a Puigdemont: "Ningú té el dret d'apostar el bé comú de l'autogovern en una juguesca particular o partidista"

El president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, ha advertit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "ningú té dret d'apostar el bé comú de l'autogovern en una juguesca particular o partidista". "Les institucions no pertanyen a cap partit, no es pot jugar amb això", ha assegurat el cap de llista de l'esquerra independentista al ple específic que se celebra aquest dijous a la tarda al Parlament per donar resposta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Rabell, que ha advertit Puigdemont que "qui no sap defensar els drets adquirits no podrà assolir-ne de nous", ha reclamat també que es deixi de banda l'èpica i s'aposti per majories àmplies, la cohesió social i els escenaris de diàleg per replicar el govern espanyol.

19.45 h - El PNB convida a buscar un acord per aturar el 155 i alerta que cessar Puigdemont atempta contra els drets fonamentals

El portaveu del PNB al Senat Jokin Bildarratz ha mostrat aquest dijous la negativa del seu grup l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que ha considerat "una desproporció de dalt a baix". Bildarratz ha demanat que el govern espanyol concentri tota la seva acció en la recerca d'un acord i ha remarcat que el cessament del president de la Generalitat, previst a l'article, té una significació especial i "una sèrie d'intangibles" que fa que, a l'igual que el cessament d'un lehendakari afecti la consciència del poble. El senador del PNB, a més, ha dit que destituir Puigdemont i el Govern va en contra dels drets fonamentals i suposa una privació il?legítima del dret a vot dels catalans, que varen escollir un Parlament i un executiu.

19.30 h - Iceta s'ofereix a acompanyar Puigdemont al Senat demà per oferir diàleg o l'insta a convocar eleccions

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha ofert a acompanyar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al ple del Senat aquest divendres per oferir "sincerament" diàleg polític. En la seva intervenció al ple del Parlament, el socialista ha dit al president que encara és a temps de "rectificar" i anar a la cambra estatal i li ha expressat el seu suport si ho fa, tot i saber que possiblement no li agradarà el seu discurs.

Iceta ha dit que aquesta és una de les vies que té el president per aturar l'aplicació del 155, en considerar que no s'hauria d'aplicar si s'obre aquest diàleg. Ha afegit que la segona és la convocatòria d'eleccions autonòmiques, com l'hi ha insistit que faci, ja que aquesta convocatòria suposaria que estaria "deixant clar per passiva que considera suspeses les previsions de la llei de transitorietat". En l'inici de la seva intervenció, el socialista ha reconegut al president la "valentia de dubtar" i l'ha instat a reflexionar abans de prendre cap decisió.

19.20 h - Jordi Sànchez fa una crida a la "unitat" i al "coratge" des de la presó de Soto del Real

El president de l'Assembla Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha assegurat que la "saviesa", el "coratge" i la "unitat" són claus en aquest moment i que cal buscar l'acord fins l'últim minut. Des de la presó madrilenya de Soto del Real, Sànchez ha enviat un missatge on demana que "no es posi fàcil" i aconsella "llum als ulls" i "força al braç". El portaveu de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha llegit un text redactat pel líder de l'entitat sobiranista en què també fa una crida a tirar endavant l'assemblea de càrrecs electes. "El món entendrà la veu legítima dels electes si l'estat espanyol mata el nostre govern i el Parlament", ha afirmat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, en una missiva.

19.10 h - L'ANC veu "més a prop" la proclamació de la República i crida a concentrar-se divendres davant el Parlament

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) veu "més a prop" que aquest divendres s'acabi proclamant la República al Parlament. El portaveu de l'entitat, Agustí Alcoberro, celebra que després dels moments d'incertesa que s'han viscut aquest dijous, amb la possibilitat que s'acabessin convocant eleccions autonòmiques, n'hagi acabat sortint "la determinació clara de tirar endavant". Us cop escoltat el posicionament de Junts pel Sí i la CUP a l'inici del ple del Parlament d'aquest dijous, Alcoberro pronostica que divendres s'aixecarà la suspensió respecte a l'aplicació dels acords del referèndum: "Tot indica que estem en aquesta línia".

19.05 h - Albert Batalla, present al Parlament

El diputat de Junts pel Sí i alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha anunciat a Twitter la seva renúncia al partit degut a les primeres informacions que apuntaven a la convocatòria d'eleccions. Amb el gir inesperat a primera hora de la tarda, tot i no haver fet declaracions, Batalla ha assistit al ple del Parlament.

19.00 h - El Consell de Garanties dictamina que el 155 no pot cessar el Govern ni modificar les competències de Catalunya

El Consell de Garanties Estatutàries no avala les mesures que el govern espanyol ha anunciat que vol aplicar a Catalunya a través de l'article 155 de la Constitució espanyola. El seu dictamen, emès a petició del Govern, conclou que l'executiu espanyol no pot cessar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers, ni modificar les competències de Catalunya. A més, el document conclou que les mesures de l'Estat "no poden comportar una modificació del model de distribució de competències" ni una "reforma de l'autonomia". Aquesta part del dictamen ha estat adoptada per set vots a favor i només un dels vots en contra.

18.55 h - Les persones concentrades a Sant Jaume respiren alleujades després que Puigdemont no hagi convocat eleccions

Les desenes de persones que s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume han respirat alleujades quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dijous a la tarda i finalment no ha convocat eleccions, després d'hores d'incertesa i en què l'opció dels comicis semblava que s'havia imposat. Han estat uns minuts en què la plaça ha emmudit per escoltar el que Puigdemont havia d'anunciar; grups de persones s'han arremolinat al voltant de telèfons i auriculars. Al final, alguns aplaudiments, tot i que poc eufòrics, i crits d''independència'. "Sóc de Monistrol de Calders i he baixat a Barcelona com a protesta quan he escoltat que hi hauria eleccions. Ara sembla que sí que podríem tenir independència avui o demà, però tot i així encara no les tinc totes", ha expressat Bernat. Ara bé, molts dels concentrats també s'han mostrat una mica decebuts perquè Puigdemont no ha enfilat la via directa cap a la declaració de la independència.

18.50 h - ERC acusa al govern espanyol de voler "carregar-se les bases i els consensos del catalanisme" amb el 155

El senador d'ERC Miquel Àngel Estradé ha acusat el govern espanyol de "voler-se carregar les bases i els consensos del catalanisme" a través de l'article 155. "El que volen és culminar una autèntica ofensiva contra el catalanisme per sembrar la confusió i el caos i imposar-se com a minoria que són", ha criticat durant la comissió que tramita el 155 a la cambra alta. El senador no només ha apuntat cap al PP, sinó que assegura que són "còmplices" Cs i també exdirigents del PSOE. Estradé ha criticat com s'ha tramitat l'article al Senat i assegura que els diputats no independentistes van tenir "moltes més oportunitats de defensar posicions" al Parlament els dies 6 i 7 de setembre en comparació amb la situació que els senadors independentistes han tingut ara. "Tot això tenint en compte la importància del que aprovem, ja que avui es liquida l'autogovern de Catalunya", ha manifestat.

18.40 h - El dia, en imatges: del carrer al Palament

Veure Galeria

18.30 h - Gabriel avisa que s'acosta un "tsunami de destitucions" i avisa que el 155 arrela en la "set de venjança de tot un país"

La portaveu parlamentària de la CUP, la bagenca Anna Gabriel, ha augurat que amb l'aplicació de l'article 155 s'acosta un "tsunami" de destitucions. "I que sap què més", ha assegurat en intervenir a l'inici del ple específic al Parlament per a respondre a l'aplicació d'aquest article de la Constitució i les mesures concretes que en preveu el govern espanyol per a Catalunya. Gabriel ha advertit que aquest article arrela en la "set de venjança contra tot un país" i creu que facilita una recentralització.

"Obre la caixa de Pandora al conjunt de l'Estat", ha afegit en una crítica també a la Unió Europea. Gabriel ha advertit que el 155 porta "el segell de PP, PSOE, Cs i el vistiplau de la monarquia i l'aplaudiment de sectors reaccionaris i poderosos, els lobbis, els que mai es presenten a eleccions però sempre guanyen", ha afegit.

18.25 h - Inés Arrimadas és la primera de la oposició en intervenir

La líder de Ciutadans ha afirmat que convocar eleccions era una sortida digna i que el President encara té unes hores per poder-ho fer. La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, s'ha dirigit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per dir-li que encara està "a temps" de convocar eleccions. A més, la cap de l'oposició l'ha advertit que "les urnes arribaran" i ha reiterat que si el president de l'executiu no convoca els comicis ho farà l'Estat aplicant l'article 155. En la seva intervenció durant la sessió plenària d'aquest dijous a la tarda, Arrimadas també ha augurat que Catalunya no serà independent, però sí que serà "menys rica, menys oberta, menys cohesionada i menys segura".

18.20 h - Crida per la Democràcia celebra que Puigdemont no hagi convocat eleccions i confia que el parlament apliqui l'1-O

Crida per la Democràcia ha celebrat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no hagi convocat finalment eleccions autonòmiques, un escenari que ha estat sobre la taula del màxim representant del Govern català, però que finalment ha estat desestimat perquè ha entès que no hi havia gestos de l'altra banda, en concret la retirada de l'aplicació de l'article 155. "Celebrem que el president Puigdemont hagi fet un pas endavant per respondre al mandat democràtic de l'1 d'octubre", ha difós l'entitat a través de les xarxes socials. També han indicat que "davant la repressió de l'Estat" i la "possible aplicació" de l'article 155, se sumen al missatge de "pau, diàleg i llibertat" en el "camí cap a l'autodeterminació".

18.15 h - El PSOE diu a Puigdemont que té temps de convocar eleccions, que suposarien "de factor la tornada a la normalitat"

El portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, ha llençat un missatge al president del Govern, Carles Puigdemont, i li ha dit que encara està a temps de convocar eleccions "constitucionals, democràtiques i amb garanties". El PSOE insisteix que, si ho fa abans que entrin en vigor les mesures del 155, això suposaria "de facto" la tornada a la normalitat". "Estem en les darreres hores que poden evitar el que ningú vol, encara està a les mans de Puigdemont convocar eleccions", ha manifestat. Gil ha lamentat que el president no hagi anat finalment a la cambra alta i també ha assegurat que ha "desatès" totes les advertències "d'inconstitucionalitat" de les seves mesures. Malgrat reconèixer el suport del PSOE al 155, ha dit que són "crítics" amb algunes mesures i, per això, ha repassat les al·legacions que presenten. Entre elles, no aplicar el 155 si hi ha eleccions, no intervenir els mitjans públics o aplicar de manera "proporcionada segons la gravetat" les mesures en cas que el 155 s'hagi d'aplicar.

18.10 h - Els diputats de JxSí es conjuren en una reunió perquè el Parlament declari la independència aquest divendres

Els diputats del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí) s'han conjurant en una reunió perquè el Parlament declari la independència durant la sessió plenària d'aquest divendres. Així ho han confirmats fonts de JxSí a l'ACN, després de la trobada que ha començat a les 17:30 hores d'aquest dijous en una de les sales del Parlament, i que ha durat menys de cinc minuts.

18.07 h - La CUP rebutja negociar amb l'Estat cap "moneda de canvi" i pregunta qui els "seguirà" per proclamar la república

La CUP ha rebutjat que es negociï amb l'Estat una "moneda de canvi" per mantenir les institucions d'autogovern. "No avalem ni acatarem negociacions que vulguin salvar l''statu quo'", ha advertit la portaveu dels secretariat nacional de l'esquerra anticapitalista, Núria Gibert, en una roda de premsa abans que arrenqui el ple del Parlament d'aquest dijous. I de fet, els cupaires insisteixen en proclamar la república. "La CUP hi serem i ens preguntem si ens seguirà tothom", ha plantejat la portaveu cupaire en advertir que la situació d'aquest dijous es podria "repetir demà". Gibert ha tret ferro a la via per fer-ho en ser preguntada sobre les negociacions per a propostes de resolució: "Els diputats s'han de posicionar, lectura solemne i oficial de la declaració d'independència", ha reblat.

18.05 h - El ple comença amb un fort aplaudiment a Sànchez i Cuixart

El ple del Parlament homenatja els presidents de l'ACN i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, amb dues cadires buides a la tribuna de l'hemicicle amb dos crespons grocs. A l'inici del ple, el president de JxSí, Lluís Corominas, s'ha declarat "molt orgullós" de parlar en nom del seu grup parlamentari i ha recordat "les dues persones que haurien d'estar en llibertat" en referència a Sànchez i Cuixart. Unes paraules que ha aixecat els aplaudiments de bona part dels diputats que s'han posat dempeus.

18.00 h - Comença el ple al Parlament de Catalunya

Després del discurs de Puigdemont, comença el ple al Parlament de Catalunya. Segueix-lo en directe.

17.45 h - Puigdemont no compareixerà al ple del Parlament

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit que no intervindrà en el ple del Parlament que comença a les 18:00 hores d'aquesta tarda. Després de fer una declaració institucional al Palau de la Generalitat assegurant que no convocava eleccions per no veure "garanties de normalitat" en uns comicis ni aconseguir que s'eviti l'aplicació de l'article 155, Puigdemont assistirà a la sessió plenària convocada però no compareixerà.

Inicialment, el ple s'havia convocat, a instàncies dels diputats independentistes, perquè el president pogués explicar la resposta que proposava per respondre a l'aplicació del 155. Després de valorar la convocatòria d'eleccions i descartar finalment aquesta opció, el president ha declinat intervenir a la cambra.

17.40 h - Sáenz de Santamaría defensa al Senat el 155 per "obrir una nova etapa" i "tornar a la senda de legalitat"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat aquest dijous al Senat les mesures del seu executiu per a l'aplicació del 155 per la necessitat d'"orbrir una nova etapa" per "tornar a la senda de legalitat" i fer respectar la "convivència i la concòrdia" a Catalunya. En el seu discurs davant la Comissió conjunta del Senat, ha afirmat que a Catalunya cal "recuperar la senda de la legalitat i de la convivència, preservar la recuperació econòmica i la tranquil·litat de les famílies" a més de "celebrar eleccions en situació de normalitat política i neutralitat institucional".

Segons Sáenz de Santamaría, el 155 no es planteja "com el principi d'un nou centralisme" sinó com la fi "d'una reiterada desobediència a la llei" i per "protegir l'autogovern de Catalunya davant el desgovern dels independentistes". "Estem donant un pas a favor de l'Estat de dret" i "a favor de la diversitat i pluralitat", perquè "no estem parlant d'idees i ideologies", sinó "de principis bàsics per a la convivència, respecte i llibertat", ha dit.

17.31 h - La CUP convoca concentracions a les 19.00h

La formació anticapitalista ha convocat a la població a les 19.00 h a davant dels Ajuntaments.

17.30 h - La Mesa del Senat veta la participació de Mascarell al debat sobre el 155 perquè no és membre del Consell Executiu

La Mesa del Senat (configurada per PP, PSOE i PNV) ha vetat la participació del delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, a la comissió on es debat el 155. L'argument, és que no és membre del Consell Executiu.

17.25 h - El discurs sencer del president Puigdemont

17.20 h - El ple del Parlament començarà a les 18.00 h

El següent capítol d'aquest dia frenètic i de canvis de guió inesperats tindrà lloc a les 18.00h de la tarda, hora en que començarà el ple del Parlament.

17.10 h - El president descarta les eleccions i deixa la decisió en mans del Parlament

El President de la Generalitat Carles Puigdemont ha descartat durant el seu discurs (llegeix el discurs sencer de Puigdemont) d'aquest dijous 26 d'octubre les eleccions per falta de garanties i ha traslladat la decisió de declarar la independència al Parlament. "Cal que aquestes hores el compromís amb la pau i el civisme es mantingui més ferm que mai. Només així guanyarem", ha afirmat.

17.00 h - Compareix Carles Puigdemont

El president surt al Palau de la Generalitat per realitzar la compareixença.

16.50 h - Germà Bel diu que renunciarà a l'acta de diputat "just després" que Puigdemont convoqui eleccions

El diputat de Junts pel Si Germà Bel ha anunciat aquest dijous que renunciarà a l'acta de diputat al Parlament "just després" que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, confirmi en la declaració institucional d'aquesta tarda si finalment convoca eleccions o no. En qualsevol cas, Bel ha dit que no prendrà aquesta decisió "abans". El diputat també ha afirmat que no té "cap sentit allargar-ho més i mantenir la condició fins entrat al 2018". Paral·lelament, al Parlament s'està pendent de què passa amb el ple que estava previst que comencés a les 17 h. A les 16.45h hi ha una Junta de Portaveus per prendre una decisió.

16.40 h - La Fiscalia s'oposa a deixar en llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

La Fiscalia s'oposa a deixar en llibertat els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en presó preventiva des del 16 d'octubre acusats de sedició. Les defenses de Sànchez i Cuixarts han presentat recurs contra la decisió de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela de decretar presó per a tots dos. La Fiscalia ha presentat informes contraris a la posada en llibertat. Sànchez i Cuixart van ingressar a presó després de declarar per segona vegada a l'Audiència Nacional en la causa que tenen oberta per les protestes del passat 20 de setembre a Barcelona. Lamela va atendre aquell dia la presó incondicional sol·licitada pel ministeri públic.

16.30 h - La Junta de Portaveus es reuneix a les 16.45h per decidir què fa amb el ple

La Junta de Portaveus del Parlament es reuneix a les 16.45 h per decidir què fa amb el ple que estava previst que comencés a les 17 h per donar resposta al 155. I en el què havia de comparèixer el president de la Generalitat. Puigdemont però es troba al Palau de la Generalitat reunit amb el vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, i s'esperi que properament faci una declaració institucional.

16.20 h - Els Mossos detenen Álvaro de Marichalar al Palau de la Generalitat per desobediència i resistència a l'autoritat

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous al migdia l'aristòcrata Álvaro de Marichalar, germà de Jaime de Marichalar i excunyat de la infanta Elena, per desobediència i resistència a l'autoritat després de mostrar una actitud "molt hostil" i "molt agressiva" cap als agents i els estudiants que en aquell moment es trobaven concentrats a la Plaça Sant Jaume manifestant-se contra l'aplicació de l'article 155 i demanant la llibertat per als presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Segons fonts policials, els agents han fet entrar de Marichalar al Palau de la Generalitat per motius de seguretat després de l'enfrontament amb els estudiants, a qui també els ha mostrat una bandera espanyola.

16.00 h - El PP estudia l'esmena del PSOE de no aplicar el 155 si hi ha eleccions però diu que la convocatòria no és suficient

El PP té sobre la taula l'esmena del PSOE que demana no aplicar el 155 si hi ha eleccions autonòmiques a Catalunya convocades pel president. Fonts dels populars al Senat afirmen que estan estudiant la proposta i que no tenen cap instrucció per part de la direcció al respecte d'aquest punt. Apunten també que el full de ruta del PP "està clar" i avancen que, de moment, "no hi ha res de res" decidit. Les mateixes fonts assenyalen que les al·legacions del PSOE són una "una bona idea" però remarquen que la convocatòria electoral no és suficient i que cal que es garanteixi "la restitució de la legalitat constitucional i estatutària". Reconeixen també que no entenen les dinàmiques que s'estan produint a Catalunya en les darreres hores, amb canvis de criteri per part del Govern i Puigdemont.

15.40 h - Puigdemont convoca Junqueras al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat al Palau de la Generalitat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, segons ha pogut saber l'ACN.

Junqueras ha participat aquest migdia a l'executiva extraordinària del seu partit en què s'ha decidit marxar del Govern en cas que Puigdemont no reconsideri la seva decisió de convocar eleccions per evitar l'aplicació del 155. Segons fonts de la Presidència, Puigdemont té previst comparèixer al llarg de la tarda des del Palau de la Generalitat després que aquest migdia hagi suspès la declaració institucional inicialment prevista per les 13.30 h.

15.30 h - ERC deixarà el Govern si Puigdemont no reconsidera la decisió de convocar eleccions

ERC ha advertit aquest dijous al migdia que sortiran del Govern si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no es repensa la decisió de convocar finalment eleccions.

Un cop acabada la reunió d'urgència de l'executiva del partit, després de la reunió a Palau, aquest migdia, fonts dels republicans han explicat que la trobada ha reclamat per unanimitat que Puigdemont reconsideri aquesta decisió. Les mateixes fonts han apel·lat a l'esperança per redirigir-ho i hi veuen marge per fer-ho.

13.15 h - La CUP adverteix que convocar eleccions seria una «deslleialtat»

La CUP ha advertit al president que convocar eleccions autonòmiques seria una "deslleialtat" i que l'únic escenari "possible" és que declari la independència i proclami la república catalana.

En declaracions al Parlament, el diputat de la CUP Carles Riera, acompanyat de la també parlamentària anticapitalista Mireia Boya, ha alertat d'aquesta possibilitat: "En els últims minuts sembla que tots els escenaris tornen a estar oberts i sobre la taula, i en aquests moments guanya pes i probabilitat la possibilitat que Puigdemont convoqui eleccions autonòmiques anticipades".