El Tribunal Suprem ha rebutjat detenir cautelarment l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, tal com li demanava la Generalitat en un recurs en el qual sol·licitava que es frenés aquest procés de manera urgent.

L'Executiu català ha registrat avui davant el Suprem dos recursos que demanen l'anul·lació de l'acord del Consell de Ministres de dissabte passat que va promoure l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Els recursos demanaven també, mitjançant l'adopció de mesures cautelaríssimes urgents, la suspensió provisional d'aquest acord abans que el Senat comencés la tramitació de l'assumpte.

El Suprem, amb la màxima celeritat, ha resolt sobre aquesta petició de suspensió urgent i l'ha rebutjat. El recurs seguirà, per tant, el seu tràmit ordinari.

Les mesures cautelaríssimes suposen que el Suprem hagi de resoldre sobre la paralització provisional o no de l'assumpte recorregut en un termini menor de 48 hores i sense un altre tràmit. L'alt tribunal ha resolt amb més celeritat encara, ja que ha rebutjat l'adopció de la suspensió provisional en poques hores.

Els recursos són dos: un de la institució de la Generalitat de tipus administratiu; i un altre subscrit per cadascun dels membres del Govern com a subjectes individuals de drets fonamentals. En aquest segon cas, es tracta de drets de tipus polític.

En la seva resolució el Suprem adverteix a la Generalitat i als membres del Govern recurrents a títol personal, que l'acte del Govern central recorregut és la "iniciació d'un procediment constitucional". "En el moment actual només s'ha iniciat" aquest acte i, per tant, "no produeix efectes jurídics", afegeix el Suprem.

Aquests arguments semblen avançar que el veredicte de l'alt tribunal rebutjarà l'admissió a tràmit del recurs per extemporani, en la mateixa línia d'allò decidit aquest mateix matí pel Tribunal Constitucional contra d'altres recursos d'empara presentats contra la tramitació del 155 al Senat.

Almenys així ho han manifestat fonts del Suprem, encara que el cert és que, de moment, la resolució d'avui no és sobre el fons de l'assumpte, sinó únicament sobre les mesures cautelaríssimes sol·licitades.